Toverineuvoston talvikokous – Kyyhkynen 1/2014

 27.1.2014, Uusi ylioppilastalo. Maanantai.

07.30 Torkutan kelloa ja kiroan mielessäni kaiken järjestötoiminnan. Graduntekijänä nukkuisin normaalin päivärytmini mukaan puoli kahteentoista, prokrastinoisin hieman ja katsoisin loppupäivän Uutta Sherlockia. Sen sijaan herään, kaivan jääkaapista jotain syömäkelpoista ja raahaan itseni metroasemalle. Siellä tulee jo hieman selkeämpi, melkein herännyt olo. Olen matkalla Teologien Tiedekuntayhdistyksen TYT:n Toverineuvoston sääntömääräiseen talvikokoukseen, jonka joku on keksinyt aloittaa aamu yhdeksältä. Vaikka turha siitä on kiukutella, jos edellisten vuosien merkit pitävät paikkansa, aamu yhdeksän on melkeimpä liian myöhään. Tässä tiedekunnassa osataan pitää kokousta. Jos selviämme alle kymmenentunnin, se on pieni ihme.

Tonejuttu Anssi09.30 Ihmiset lipuvat Uuden ylioppilastalon Cajsa-saliin enemmän ja vähemmän ajoissa. Meitä vaaleilla valittuja tovereita on 20, mutta läsnäolo- ja puheoikeus on jokaisella TYT:n jäsenellä. TYT:n hallituksen varapuheejohtaja Minna Mäkitalo säätää johtojen kanssa, joku säätää kahvinkeitintä. Tuolit liikkuvat paikasta toiseen.

TYT on kuin hyvin pieni demokraattinen valtio. Toverineuvosto valitaan vaaleilla, joissa jokaisella TYT:n jäsenillä on äänioikeus ja mahdollisuus asettua ehdolle. Suhteellista vaalitapaa noudattaen valitaan toverineuvosto, joka puolestaan hyväksyy hallituksen, valitsee puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, ministerit, sihteeristön sekä Kyyhkysen päätoimittajan. Tämä on kuitenkin jo takanapäin, viime vuoden joulukuun järjestäytymiskokouksen asioita. Nyt istutaan pienessä salissa kuin sillit purkissa hyväksymässä toimintakertomuksia, toimintasuunnitelmia ja keskustelaan budjetista. Ja kuten aitoon demokratiaan kuuluu, suurin osa jäsenistöstä nukkuu kotona autuaan tietämättömänä mistään mitään.

Tonejuttu Banaani09.13 Kuraattori Janne Keränen paukuttaa nuijalla pöytään. Sillä on tarkoitus aloittaa virallinen kokous, mutta epäilen että herra kuraattorin todellinen päämäärä on rikkoa jonkun tärykalvot ja pelotella krapulaisia. Ja siitä se lähtee! Kuten jo aiemmin totesin, nämä ihmiset osaavat kokoustaa. Kello 9.45 perustetaan päivän ensimmäinen työryhmä. Sen tarkoitus on tehdä tuttavuutta TYT:n sääntöjen kanssa ja mahdollisesti muuttaa niitä. Ei tee mieli kahvia, mutta juon sitä silti.

10.40 Siirrymme tarkastelemaan toimintasuunnitelmaa vuodelle 2014.

11.54 Syntyy keskustelua siitä, onko vuosi 2014 pesäpallon juhlavuosi vai ei. Kyseinen huomio poistuu pian tämän jälkeen toimintasuunnitelmasta. Hallituksen jokainen jaosto on suunnitellut toimintaansa realististen mahdollisuuksien mukaan. Ja suunnitelmaa on väännetty niin jaostoissa, oikolukutyöryhmässä, hallituksen iltakoulussa kuin muutenkin vain niiden innokkaiden ihmisten toimesta, jotka ovat kuluttaneet tähän tunteja elämästään. On huolehdittu sellaisista asioista, kuten yhdenmukainen ilme, järkevät lauserakenteet ja selkeät tavoitteet. Jos joku tulee esittämään, että järjestötoiminta on pelkkää kaljan kittaamista ja valmistumisen hidastaja, tinttaan nokkaan. Kaikki tämä etukäteisvalmistelu tehtiin, jottei kukaan alkaisi korjata sanamuotoja enää kokouksessa. Kuten Minna Mäkitalo totesi jo ennen joulua: ”Kaikki eivät minun tapaani rakasta neljäntoista tunnin kokouksia.”

12.09 Keskustelemme toimintasuunnitelman kohdasta vaihto-opiskelijat. En voi mitään sille, että keskittymiseni herpaantuu.

13.10 Toimintasuunnitelman tarkastaminen on ohitse! Janne hakkaa nuijalla pöytään, kuin olisi sille jostakin vihainen. Sen kunniaksi siirrymme lounasravintolaan.

14.14 Kokous jatkuu. Samoin toimintasuunnitelman tarkastaminen. Tunti sitten peukuttamani tarkistettu toimintasuunnitelma jatkuukin liiteosiolla. Keskustelemme muun muassa kuvapalvelun vaihtamisesta.

14.30 Keränen suorittaa jälleen tärykalvojen puhkomisprosessin ja toimintasuunnitelma on tarkistettu. Tunne ei ole enää niin juhlallinen kuin hetki sitten. Siirrymme puhumaan budjetista. Piirrän vihkoon nukkumattia ja katselen ympärilleni. Olen ainoa internetitön ihminen tässä kokouksessa. Kaikki muut päivittävät facebookia, twitteriä tai vähintään vilkaisevat silloin tällöin sähköpostia. Omituinen kapinani ”älypuhelinzombiutta” vastaan tuntuu typerältä. Olen piirtänyt A4-kokoisen naisen aurinkohattu päässään, kun TYT:n talousministeri Tomi Tabell esittelee budjettia. MINUN TAKANANI. Nolottaa.

15.50 Hyväksymme talousarvion. Harmittavan vähän ihmisiä on liittynyt TYT:hen viime vuoden aikana. Se kirpaisee. Tauolla juodaan kahvia. Minun ei ole tehnyt sitä enää tunteihin mieli. Silti Jonna Karppisen kysyessä ”Otatko Ella kahvia?” nyökkään innokkaasti ja kiitän vuolaasti. Kun Noora Eilola nousee paikaltaan kokouksen aikana hakemaan lisää kahvia, pyydän tuomaan myös minulle. En osaa selittää. Pää on raskas ja olo tahmainen.

16.30 Ryhdymme käsittelemään toimintakertomusta. Janne hakkaa nuijaa kuin hullu, eteenpäin, eteenpäin.

17.00 Toimintakertomus on hyväksytty!

17.10 Jatkamme jälleen. Mummot lumessa. Nyt valitaan vuoden opettajaa. Ovet suljetaan, vaikka ei täällä ketään ole ja päätöksestä ei puhuta vielä sanaakaan. Kun vain opettajakandidaatit voisivat tietää, mitä kokouksessa puhutaan! Kauniita ja innostavia asioita. Eikä päätös ole koskaan helppo.

Tonejuttu tauolla18.00 SE ON OHITSE! Yhdeksässä tunnissa, täytyy olla ennätys. Kun lähdemme saunomaan kaikki puhuvat siitä kuinka nopeaa ja sujuvaa päätöksenteko oikeastaan olikaan. Saunalla on ruokaa, ihan meitä varten laitettu muiden aktiivisten toimijoiden toimesta. Melkoista. Toimintakertomusta käsiteltäessä joku huomioi sen, että viime vuoden hallitus oli kokoustanut vähän. ”Se johtuu siitä”, aloittaa viime vuoden puheenjohtaja ja toverineuvoston varapuheenjohtaja Pyry Paananen: ”Että oltiin sitä mieltä, että kokoustaminen kokoustamisen vuoksi on hirvittävän tylsää.” Niimpä niin.

Teksti: Ella Luoma

Kuvat: Ella Luoma

Julkaistu ensimmäisen kerran Kyyhkysessä 1/2014.

Artikkelit