Kesäkuu on ollut tavallista kylmempi ja sateisempi. Kolea kostea tuuli vihmoo naamalle Helsinginkadulla. Ilmassa on syksyn tuntua vaikka ollaan vasta kesäkuussa. Sopiva ilma ottaa iltapäivälöylyt. Helsinki tarjoaa siihen monia erilaisia vaihtoehtoja.
Vielä viime vuosisadan puolessavälissä oli Helsingissä reilut parisataa yleistä saunaa, ja vielä muutama vuosikymmen sitten yleiset saunat olivat näkyvä osa kaupunkikuvaa. Tuosta saunojen kulta-ajasta on tultu roimasti alas, taloyhtiöiden ja uimahallien saunojen lisääntymisen myötä. Nyt noista vanhoista saunoista on enää kolme jäljellä. Saunat ovat kyllä edelleenkin erottamaton osa suomalaista kulttuuria, mutta kaupunkilainen saunakulttuuri tuntuu muuttuneen. Helsinkiläinen saunoja tuntuu saunovan kotonaan tai uimahallien saunoissa ”bodaamisen” päätteeksi, jolloin itse saunominen ei ole enää pääasia. Tämä on sääli, koska Helsingin yleiset saunat tuovat ihmisiä aivan eritavalla yhteen.
Toki Helsingissä on runsaasti erilaisia mahdollisuuksia löylyjen ystäville ja myös uusia saunoja avataan. Tuoreimpia ovat vuonna 2013 Hakaniemenrantaan avattu Kulttuurisauna ja kesäisin talkoovoimilla toimiva Sompasauna Kalasatamassa. Vanhinta saunakulttuuria edustaa Kalliossa vuodesta 1929 asti toiminut Arla, joka on yksi kolmesta vanhimmasta yleisestä saunasta Helsingissä.
Yleisissä saunoissa löylyt tuntuvat avain toisenlaisilta kuin uimahallin saunassa tai taloyhtiön saunavuorolla. Yleisessä saunassa itse saunominen on pääasia, ei vain pelkkä peseytymisen muoto. Kuten Arlaan, saunomaan voi mennä rauhassa useammaksi tunniksi ja kadottaa siinä samalla ajantajunsa ja jopa opiskeluhuolensa. Yleisissä saunoissa kohtaa myös monenlaisia ihmisiä.
Keskivertosaunoja ei ole enää keski-ikäinen mies. On opiskelijaa, duunaria, työttömiä sekä kulttuuriväkeä. Myös Helsingin kansainvälistyminen näkyy yleisissä saunoissa. Saunojaa tulee Portugalista ja Meksikosta asti. Sauna Arlaa vuodesta 2006 asti pitänyt Kimmo Helistö näkee myös muutoksen. Hänen mukaansa saunojat eivät ole enää pelkkiä eläkeläisiä, vaan kolme – nelikymppisiä vakioasukkaita Kallion seudulta. Mielenkiintoista on myös havaita, että saunakulttuurit vaihtelevat eri saunojen välillä. Arla edustaa perinteisempää saunaa. Sinne saunomaan voi mennä kaikessa rauhassa, laittaa kännykkä äänettömälle ja nauttia löylyistä. Juttuseuraa saa halutessaan – keskustelut pyörivät usein ajankohtaisten asioiden kuten politiikan ympärillä.
Sompasauna on puolestaan hyvin erilainen. Pitkälti talkoovoimin toimiva sauna kerää kesäpäivinä runsaasti saunojia ja omaa löylyvuoroa voi joutua odottamaan. Samalla voi nauttia merinäkymästä, joka avautuu Korkeasaareen ja Hakaniemeen. Sompasauna on sekasauna mikä voi olla monelle kynnys. Ennakkoluulottomille se on ainutlaatuinen kokemus keskellä kiireistä Helsinkiä.
Arlassa pääsee löylyjen ja hyvän seuran lisäksi nauttimaan myös kulttuurista. Saunan tiloissa järjestetään muun muassa näyttelyitä, performanssi-esityksiä ja elokuvanäytöksiä. Sellaisenaan Arla tuo myös oivan lisän kaupungin taidegallerioiden joukkoon, vaikka itse saunominen pääasia. On mukavaa nähdä taidetta muuallakin kuin tavallisten taidegallerioiden seinillä. Kulttuuria tarjoava sauna on hyvä esimerkki siitä, ettei taiteen kuluttaminen tarvitse olla pelkkää pönötystä neljän seinän sisällä, vaan se voi olla uutta ja kokeilevaa.
Kesäkuussa Arlassa avattiin Tuukka Haralan 26, piirroksista koostettu näyttely. Näyttely saunassa saattaa aluksi kuulostaa hieman erikoiselta, mutta Arla tarjoaa loistavat puitteen kuvagallerialle. Pieni ja intiimi tila saunan yhteydessä sopii kuville, joiden tyyli on pelkistetty.
Elokuva- ja televisiotuotantoa opiskeleva Harala on piirtänyt omintakeisia kuvia parin vuoden ajan. Kaikki alkoi syntymäpäiväkortista, jonka hän piirsi ystävälleen. Siitä asti piirroksia on syntynyt enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Ensimmäisen vuoden ajan kuvia syntyi paljon, mutta sitten tahti on hieman hidastunut. Koskaan Tuukka ei ajatellut, että piirtäminen johtaisi mihinkään suurempaan. Piirtämistä hän pitää enemmänkin henkilökohtaisena terapiana kuin maineen tavoitteluna. Tuukan mukaan kuvat syntyvät parhaiten viinilasillisen äärellä.
Aiheet syntyvät usein samalla kun aloittaa piirtämisen. Joskus aiheena ovat oikeat henkilöt tai tapahtumat. Paras puoli piirtämisessä on se kun työnsä tuloksen näkee heti, toisin kun esimerkiksi elokuvien teossa, Tuukka sanoo. Arlassa työt olivat esillä kolme kuukautta. Vielä ei ole varmuutta näemmekö Tuukan kuvia vielä joskus. Tilanteen mukaan mennään. Kysyntää kuville kuitenkin voisi olla. Kimmo Helistön mukaan kuvat ovat saaneet saunavierailta hyvän vastaanoton. Tuukan haaveena ovat film noir -henkinen sarjakuva ja mahdollinen animaatioelokuva. Mikään kiire niillä ei kuitenkaan ole.
Arlassa löylyt jatkuvat entiseen tapaan. Kaupunginjohtaja myönsi juuri Arlalle määrärahan sillä ehdolla, että toiminta jatkuu. Syyskuun alussa saunalla järjestettiin myös lyhytelokuvanäytös ja muitakin tapahtumia tulee jatkossa. Opiskelijalta löylyistä peritään 10 euroa. Se saattaa kuulostaa opiskelijan korvassa paljolta, mutta sauna on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Miesten ja Naisten saunat ovat erikseen. Omia juomia saa tuoda mukanaan. Avoinna Arla on keskiviikosta sunnuntaihin. Tarkemmat tiedot löytyvät internetistä http://www.arlansauna.net/ .
teksti ja kuvat: Tuomas Hurme
kuvat: Ville Koivuranta