Uusi syksy ja uudet fuksit. Syksyyn ja alkavaan opiskeluun oli vielä viikkoja, kun Kyyhkysen toimituskunta onnistui saamaan heistä neljä käsiinsä. Vilma, Mika, Anne ja Dani ottavat haasteesta kopin ja kertovat innostuksestaan, jännityksestään ja siitä, mitä odottavat tulevilta vuosiltaan teologian opiskelun parissa.
”Painoin valkean ylioppilaslakin päähäni Etelä-Tapiolan lukion auditoriossa viime joulukuussa. Puolikas välivuoteni on ollut tapahtumarikasta, sangen liikkuvaa sekä todella antoisaa aikaa. Siksi nyt alkavat opinnot merkitsevät minulle kenties elämäni parhaimman kesän kääntymistä syksyksi. Juhla päättyy, kun arki alkaa. Haikeuteen sekoittuu kuitenkin myös runsaasti uuden odotusta. Eiköhän minua odota tapahtumarikas syksykin!
Kävellessäni lukioni etuoville ensimmäisenä koulupäivänäni neljä vuotta sitten en tuntenut opinahjosta etukäteen ketään. En ole syrjäänvetäytyvä luonne, joten tutustuminen uusiin ihmisiin oli väistämätöntä. Jotkut heistä tulevat olemaan elinikäisiä ystäviäni. Odotan jotain samankaltaista tältä syksyltä.
Mitä itse opintoihin tulee, pääsykoekirjaa ”Mitä varhaiset kristityt uskoivat” oli mielenkiintoista lukea. Uuden testamentin eksegetiikka sekä kirkkohistoria kiinnostavat minua hurjasti. Sen sijaan jännitän kielten opiskelua; haluaisin niin ymmärtää vieraita kieliä, mutta sanat eivät vain tahdo tarttua minuun.
En osaa sanoa, millaisissa työtehtävissä haluaisin nähdä itseni valmistuneena teologina. Minulla voisi olla enemmän annettavaa uskonnon aineenopettajana, mutta jollain tapaa koen työn evankelisluterilaisen kirkon palveluksessa kiehtovammaksi. Onneksi minun ei tarvitsekaan päättää koko tulevaisuuttani tässä ja nyt, vaan voin keskittyä aloittamaan opintoni ja selvittää ensin, onko teologian opiskelu todella sitä, mitä haluan, eikä vain unelma.”
– Vilma Saarinen
”Olen haaveillut teologian opinnoista vuosia, ja yllätyksenä onkin tullut, etteivät tulevat opinnot tunnu vielä oikein miltään. Olen tietysti onnellinen uudesta opiskelupaikasta, mutta intoa on syönyt tehokkaasti muun muassa Kelan hakemuksien täyttäminen ja oman asunnon hankkimisesta hermoilu. Muutan Helsinkiin 500 kilometrin päästä pohjoissavolaiselta pikkupaikkakunnalta, joten miljöön muutos tuskin voisi olla suurempi. Yliopistomaailmaan astuminen jännittää melko lailla, sillä vasta lukiosta valmistuneena minulla ei ole kunnollista käsitystä, mitä odottaa korkeakouluopinnoilta.
Pitkäaikaisia unelmiani on ollut sekä opiskella teologisessa että olla jonakin päivänä pappi. Eniten opinnoissa ehkä pelottaa, jos unelmien täyttyessä opiskelu tai pappeus tai kumpikaan ei tunnukaan omalta. Toisaalta luotan siihen, että teologiaa opiskelemalla voin löytää itselleni sopivan alan, vaikka en papiksi enää haluaisikaan.
Nyt kun opintojen alkamiseen on enää hetki ja oma asuntokin lopulta löytynyt, alan jo innostua ajatuksesta opiskelijana teologisessa tiedekunnassa. Odotan uusia ihmisiä ja mielenkiintoisia opintoja, mutta kuitenkin eniten uuden elämäntilanteen tuomia muutoksia.”
– Anne Heikkinen
Millaisia ajatuksia alkavat opinnot herättävät, Mika Björklund?
”Kaikesta siitä, mitä mieleen voisi tulla, huomaan ajattelevani typografiaa. En niinkään ihmettele mitä saan oppia, kuin sitä minkälaisia kirjasimia saan eteeni. Voihan olla, että teologisten opintojen kulttuurihistoriallinen puoli herkistää ihmisen arvostamaan sitä hienovaraista tasapainoa näkyvän ja näkymättömän välillä, jota sopivan kirjasintyylin valinta edellyttää. Toisaalta en haluaisi joutua tilanteeseen, jossa kurssimonisteet on tulostettu käyttäen Arialia — tuota köyhän miehen Helveticaa.”
Mitä teit ennen kun tulit teologiseen?
”Töitä olen tehnyt, sikäli kun olen katsonut, että niiden pakoilu on vaivalloisempaa kuin itse tekeminen. Muuten olen viettänyt aikaa lähinnä Wikipediaa lukien, ja erinäisten mystillis-esoteeristen opusten ja harjoitteiden parissa.”
Mitä odotat opintojen alulta tai opinnoilta itseltään?
”Sen perusteella, mitä olen jo ehtinyt tutustumaan WebOodiin ja Flammaan, lähinnä teknistä säätämistä ja valikkosokkeloissa navigoimista. Tottuukohan byrokratiaan, vai yllättääkö se vielä opiskelijoiden veteraanejakin?”
Mihin tähtäät opinnoillasi teologisessa tiedekunnassa?
”Minulla ei ole tässä vaiheessa muuta suunnitelmaa kuin opintopisteiden kerryttäminen.”
Millaisiin työtehtäviin haluaisit valmistua?
”Ottaen huomioon aiemman työkokemukseni, ja taipumukseni pyrkiä sovittamaan yhteen toisiinsa liittymättömiä pyrkimyksiä: Teologi-putkimieheksi.”
Millaisia ajatuksia alkavat opinnot herättävät, Dani Lahtinen?
”Lähinnä positiivisia, vaikka jännityskin on luonnollisesti läsnä. On mielenkiintoista aloittaa opinnot uudessa oppilaitoksessa ja melko vieraassa ympäristössä. Opintojen alkaminen merkitsee minulle myös muuttoa pois vanhempieni luota, joten tulen varmasti itsenäistymään paljon.”
Mitä teit ennen kuin tulit teologiseen?
”Valmistuin keväällä lukiosta.”
Mitä odotat opintojen alulta tai opinnoilta itseltään?
Uusia tuttavuuksia, kirjojen parissa vietettyjä tunteja ja rasittavia, mutta myös antoisia väittelyitä oikeasta ja väärästä, sekä vaikeita kysymyksiä, joista vain joihinkin on olemassa tyydyttäviä vastauksia.
Mikä jännittää tai innostaa alkaviin opintoihin liittyen?
Olen aivan innoissani yliopiston laajasta kurssitarjonnasta! Tuntuu, että haluaisin opiskella aivan kaikkea, mutta eiköhän se pian laannu. Jännittävintä on varmasti tutustua uusiin ihmisiin ja pelkään raskaan kirjakasan alle elävältä hautautumista.
Mihin tähtäät opinnoillasi teologisessa tiedekunnassa?
Uusien asioiden oppimiseen ja uusiin kokemuksiin. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut B2-linjasta, mutten vielä ole lyönyt mitään lukkoon. Ihmisläheiset- ja opetustehtävät kiinnostavat minua parhaillaan kaikkein eniten.
Teksti: Milla Purosalo