Näyttelijä sekä teologi

Mikko Parikka, eli Salattujen elämien Jiri Viitamäki aloitti opinnot Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa syksyllä 2013. Selvitimme, miten voi yhdistää näyttelijänuran ja teologian opinnot.

Ensimmäisen kerran Parikka haki lukemaan teologiaa vuonna 2009. Tällöin kuitenkin vakava loukkaantuminen amerikkalaisessa jalkapallossa karkotti lukuinnon pääsykokeisiin, eivätkä yliopiston ovet auenneet.

– Elin silloin melko syvissä vesissä. Olin päättänyt lähteä edellisestä työpaikastani, joten minulla ei ollut oikein mitään. Veljeni, jonka kanssa asuin, päätti ilmoittaa minut Salattujen elämien koekuvauksiin. Ajattelin, että kai sitä voisi kokeilla.

Lopulta Parikka pyrki tiedekuntaamme uudestaan vuonna 2013 haaveenaan valmistua uskonnonopettajaksi ja pääsi sisään. Näyttelijänuran sekä teologian opintojen yhdistäminen on haastavaa, mikä näkyy myös kertyvässä opintopistemäärässä.

Salatut elämät. Kuvassa: Mikko Parikka (Jiri).
Salatut elämät. Kuvassa: Mikko Parikka (Jiri).

– Työkaverini Salkkareissa ovat ottaneet opintoni erittäin hyvin vastaan. Tuntuu, että he ovat jopa hiukan ylpeitä siitä, että joku pystyy yhdistämään työt ja yliopisto-opinnot. Myös työnantajani on tullut asiassa vastaan. Esimerkiksi viime vuonna pystyin suorittamaan kreikan opinnot.

Viime vuosina teologiseen tiedekuntaan on päässyt opiskelemaan julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Parikan mielestä tätä voisi hyödyntää tuomalla esiin teologian oppiaineiden sisältöä ja tärkeyttä yhteiskunnassamme. Hän ei itse koe, saaneensa erityiskohtelua julkisuudessa esiintymisestään huolimatta.

Mutta ovatko teologian opinnot auttaneet häntä näyttelemisessä, tai kenties päinvastoin?

– Kyllä työ näyttelijänä on antanut tässä tapauksessa enemmän. Esiintyminen ja vuorosanojen harjoittelu ovat antaneet valmiuksia myös yliopistolla toimimiseen. Esiintymiskokemuksesta huolimatta puheviestinnän kurssilla esiintyminen jännitti: ei ollut roolia, jonka taakse piiloutua, ja yleisöä oli vähän.

Kysyttäessä tulevaisuudesta Parikka toteaa, että aikoo suorittaa teologin tutkinnon loppuun saakka, jatkuivat työt Salatuissa elämissä tai eivät. Haastattelun lopuksi on vielä kysyttävä, sopisivatko teologian opinnot Jiri Viitamäelle.

– Hah, eivät varmasti. Jiri on enemmän toiminnan mies, eikä hän pidä opiskelusta.

teksti: Valdemar Artte
kuva: MTV

Artikkelit