Mysteeri informaatiovaikuttamisen hyökkäyskiilana

Viimeisen päätoimittamani Kyyhkysen teemana on mystiikka.

Mystiikka on juuri se aihepiiri, joka on ajanut minut aikanaan kiinnostumaan teologiasta, jumaltieteistä. Mysteeri vetää sieluani puoleensa kuin pimeyteen kätketty tulenliekki koin perhosta.

Mysteerin viehätys ja esoteeristen, kätkettyjen salaisuuksien äärellä olemisen humala on tekijä, jonka väitän löytyvän psyyken laitamaille kudottuna valtaosalta ihmisistä.

Vaikka kunnioitan mysteeriä – ja osin jopa tunnen sen määrittävän elämäni suuntaa – on sanan puhtaus lähiaikoina tahrautunut mielessäni. Olen alkanut pohtia mysteeriä konseptina kriittisemmin, psykologisemmin. Yhteiskunnallisemmin.

Syynä kritiikkiini on informaatiovaikuttaminen. Informaatiosodankäynti on zeitgeistimme keskiössä, ja omasta tarkkailupisteestäni katsottuna esoteerinen mysteeri näyttää trendanneen ksenofobian ja nationalismin rinnalle #freshinä informaatiovaikutuskanavana.

Salamoivin informaatiosota, noustessaan uudenlaisena huomioomme, käytiin aluksi MV-lehden kaltaisilla valemedian kentillä. Tällöin digitaalisen sissisodan kärkenä olivat maahanmuutto ja rasismi sekä näitä komentava nationalismi.

Vaikka vanha resepti on toiminut hyvin, ei nationalismi enää myy kuten ennen vanhaan. Tuloksia syntyy, mutta niissä on jääty kauas 1900-luvun alkupuolen kulta-ajoista. Nuivien kasvukäyrä on tasaantunut. Reilusti suurin osa ihmisistä ymmärtää kuitenkin lopulta, että rasismi on tyhmää.

Tuoreen informaatiosodankäynnillisen hyökkäyskiilan demografiaamme onkin avannut esoteerinen mysteeri. Pseudo-alkemistinen ”oman tutkimuksen tekeminen” ja tätä kautta salattuun tietoon vihkiminen on ollut trollitehtaille kuin Graalin malja. Qanon, Great reset ja Plandemia ovat avanneet informaatiojoukoille tien joogasaleille, jointtirinkeihin ja sen hengellisen vaihtoehtoporukan sydämeen, joiden rakkaudentäyteistä sielua suora rasismi ei ole kyennyt kutittelemaan.

Nykyään räikeä, ja helposti vääräksi todettava disinformaatio leviää aiemmin suhteellisen neitseellisessä sekä valistuneeksi itsensä kokevassa ihmisryhmässä. Älykkyys saattaa toimia jopa altistavana tekijänä vaihtoehtoisten rakennelmien perustelemiselle.

Esoteerisen valetiedon seireeninlaulu houkuttelee syvälle kaninkoloon, josta paluu on lisäksi useimmille vaikeaa tai mahdotonta. Egoa hivelevä mysteerin ymmärtämisen ja vihityksi tulemisen tuntu, salatussa oikeassa olemisen päihtymys on niin huumaavaa, että psykologiallemme on äärimmäisen vaikeaa palata konsensusmaailmaan ja tunnustaa erehtyneensä. Äsken kanssaihmisiään yläviistosta katsonut yksilö jää täten omaan kaikukammioonsa ja on poissa terveestä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Piste trollitehtaille. 

Yhteiskunnallista rauhaa ajavien voimien olisikin järkevää alkaa lanseeraamaan exit-suunnitelmia hengellisen sektorin toimijoille. Meidän, mystiikan pariin etsiytyvien sielujen, kannattaa puolestamme muistaa tehdä reality checkejä useammin. Hiekkalaatikko on nykyään militarisoitu.

Toimittaja | Artikkelit

Jemo Kettunen oli Kyyhkysen päätoimittaja 2020-21. Hän on teologi ja muusikko sekä maatilan vesa Sumiaisista, Keski-Suomen sydänmailta. Hänen lempivideopelihahmonsa on Super Mario: keskivartalolihava, viiksekäs, työväenluokkainen maahanmuuttaja, joka pelastaa prinsessan popsimalla taikasieniä ja hyppimällä ponnekkaasti.