Kissat koiria mukkelis makkelis

Projektio eli sijoittaminen on psykologian ja psykiatrian termi, jolla ilmaistaan omien mielensisältöjen heijastamista toiseen ihmiseen tai ulkoiseen kohteeseen. Kun Donald Trump syyttää muita ihmisiä tai instituutioita valehtelemisesta, voi selitys löytyä siitä, että Yhdysvaltain entinen presidentti todistetusti valehteli itse ennätyksellisen paljon virkakautensa aikana.

Projektiosta on tullut poliittisen pelikentän työkalu, jonka avulla etenkin vilunkiin taipuvaiset toimijat yrittävät käyttää hyväkseen yhteisiä sosiaalisia pelisääntöjä. Ensimmäinen ääneen lausuttu syytös kuullaan kovimmin. Huomio sysätään pois itsestä, ja nopeasti vyöryvällä poliittisella pelikentällä eilisen uutisten oikaisu ei nostata aaltoja.

Kyllin korskeasti kentälle tultaessa yleisön heikoimmat saatetaan myös lyödä häpnadilla.

Edellä mainittu presidentti lakitiimeineen yritti kyseenalaisin keinoin kääntää vaalitulosta mieleisekseen, ja tässä oleellista sumuverhon luontia oli syyttää kovaäänisesti poliittista vastapuolta teosta, jota oltiin itse suorittamassa. Epätoivoisimmillaan myös Yhdysvaltain kongressitalon loppiaispäivänä vallanneita äärioikeistolaisia yritettiin selittää antifasisteiksi. 

Poliittisessa projektiossa on kyseessä ikään kuin ennakoiva kolmivuotiaiden ”eipäs kun sinä!”

Kun perussuomalaisten poliitikko väittää tahon x yrittävän politisoida opetusta, on tämä kääntökieltä ja tarkoittaa, että poliitikko tahtoo itse vaikuttaa opetuksen sisältöön.

Yleisesti epähyväksyttävinä pidettävistä käsitteistä kuten koulukiusaamisesta, syrjinnästä tai fasismista saa ontuvan keppihevosen, kun niihin itse ryhdyttäessä kerrotaan ensin äänekkäästi juuri kohteen olevan tällä kirotulla asialla.

Samalla sekoitetaan kieltä ja sanojen merkitystä. Kuka enää osaa antaa oppikirjavastauksen siihen, mistä fasismissa tieteellisessä mielessä on kyse? Irvokkaasti kyseinen, mustaa merkkiä kantava sana kelpaa vastustajia leimaavaksi haukkumasanaksi eritoten populistisen äärioikeiston suussa.

Trumpin valinnan myötä maailma siirtyi vuosiksi post-faktuaaliseen aikaan. Nyt meidän tulee pystyä palauttamaan kieli eksaktiksi työkaluksi, jotta fasisti tarkoittaa jatkossakin vain fasistia.

Toimittaja | Artikkelit

Jemo Kettunen oli Kyyhkysen päätoimittaja 2020-21. Hän on teologi ja muusikko sekä maatilan vesa Sumiaisista, Keski-Suomen sydänmailta. Hänen lempivideopelihahmonsa on Super Mario: keskivartalolihava, viiksekäs, työväenluokkainen maahanmuuttaja, joka pelastaa prinsessan popsimalla taikasieniä ja hyppimällä ponnekkaasti.