Ylioppilaskunta leikkaa lehtitukea 7 000€

Helsingin Ylioppilaskunnan edustajisto on päättänyt kokouksessaan 14.12.2021 leikata järjestölehtituesta 7 000€ vuoden 2022 talousarviossa. Aikaisempi 20 000€ tuki laskee ensi vuonna 13 000:een euroon.

HYY:n Vihreiden Teemu Kovasen muutosesitys palauttaa tuki 20 000€ kaatui äänestyksessä 46-11-1, Sitoutumattoman vasemmiston Valpuri Alasen esitys laskea tukea vain 5 000€ 15 000:een euroon kaatui äänin 21-36-1 ja lopulta Vihreiden Okko Karvosen esitys pohjaesityksen 10 000€ kasvattamisesta 13 000:een euroon voitti äänin 34-23-1.

Karkeasti Sitoutumaton Vasemmisto ja HYY:n Vihreät kannattivat korkeampaa tukea, kun taas Edistykselliset kannattivat tuen leikkausta. Tarkat äänestystulokset eivät kuitenkaan ole julkisia. Ryhmäkuri ei ilmeisesti pitänyt, sillä Kokoomuksen opiskelijoiden edustaja ja Tutkaimen päätoimittaja Jaakko Oleander-Turja piti puheenvuoron, jossa hän vastusti leikkauksia. Puolustuspuheessaan Oleander-Turja korosti järjestölehtien merkitystä journalismin opettamisessa ylioppilaskunnan jäsenille.

Ylioppilaskunnan päätös leikata järjestölehtituesta seuraa ylioppilaskunnan omistaman YLVA-konsernin päätöstä laskea ylioppilaskunnalle maksettavaa voitonjakoa johtuen koronaviruspandemiasta. Erityisesti YLVA:n taloutta on heikentänyt kiinteistöinvestoinnit, kuten Lyyran rakentaminen ja Unicafen laskeneet tulot. Ylioppilaskunnalla on YLVA:n tulojen lisäksi puskurirahasto, jonne rahaa on sijoitettu vaikeiden taloudellisten tilanteiden varalle.

Kyyhkynen yhdessä muiden järjestölehtien kanssa kirjoitti kannanoton lehtituen säilyttämisen puolesta. Kyyhkysen toimintaan lehtituen leikkauksella ei ole suuria taloudellista vaikutusta ja jatkamme lehden toimitusta leikkauksista huolimatta. Leikkaukset vaikuttavat erityisesti pienempien järjestölehtien toimintaan, joka saattaa monissa tapauksissa supistua, tai lakkautua kokonaan. Ylioppilaskunnan talousjohtokunta aikaisemmin joulukuussa päätti uudesta lehtitukimallista, joka lisää tuen osuuden suhteellista määrää erityisesti pienimmälle 25% lehdistä.

Edustajiston kokouksessa keskustelua käytiin myös Ylioppilaslehden tulevaisuudesta. HYY:n Vihreiden Saku Mattila esitti 10 000€ leikkausta Ylioppilaslehden kustannuksiin, joka siirrettäisiin järjestölehdille, mutta äänestyksen myötä esitystä ei otettu käsiteltyyn. Ylioppilaslehdellä ja ylioppilaskunnalla on sopimus, jossa ylioppilaskunta on sitoutunut tilaamaan tietyn määrän lehteä jäsenilleen. Sen sijaan Mikko Karhusen ponsi Ylioppilaslehden kehittämisestä meni läpi ja siirtyy seuraavaksi hallituksen käsittelyyn. Ponsi esitti osallisuuden kehittämistä julkaisemalla enemmän tekstejä ylioppilaskunnan jäseniltä ammattitoimittajien sijaan.

HYY:n edustajiston kokous 9/2021 on katsottavissa Facebook-sivulla.

AD | Artikkelit

Valtteri on Kyyhkysen AD ja ullakkokommunisti, joka pitää valokuvataiteesta ja hyvistä elokuvista. Valtterin voi bongata olkkarista vertailemassa Kommunistista manifestia ja Uutta testamenttia.