On lokakuun viimeinen maanantaiaamu. Kello ei ole edes puoli seitsemää ja ulkona on vielä pimeää. Ketään ei näy missään, mutta roadtrip kohti Satakuntaa voi alkaa. Rauma, Eurajoki ja Tempaus2016 – here we come!
Kun 20. päivä lokakuuta eksyimme vahingossa Aalto-yliopiston järjestämään Tempaus2016-gaalaan, emme arvanneet, kuinka mahtavaan projektiin päädyimme mukaan. Projektin tarkoituksena oli nostaa laadukas peruskoulutus valtakunnalliseen keskusteluun ja korostaa sen merkitystä pohjana tulevaisuudelle. Tavoitteena oli, että kahden päivän aikana korkeakouluopiskelijat vierailevat Suomen jokaisessa peruskoulussa ja käyvät pitämässä suunnittelemansa oppitunnin. Ohjelmien avulla pyritään innostamaan oppilaita heidän koulunkäynnissä.
Kehä III:n tuolle puolen
Teekkariystävien kannustamina päätimme tehdä jotain hyvän asian puolesta. Ilmoittauduimme mukaan tempaajiksi, kun selvisi sen olevan mahdollista myös muille kuin Aalto-yliopiston opiskelijoille. Espoosta kotoisin olevina toivoimme ilmoittautumisen yhteydessä kouluja Uudeltamaalta. Valtaosa tempaajista lähti entisiin peruskouluihinsa, mutta meille koululla ei ollut väliä.
Viikkoa myöhemmin tempauskoulut jaettiin ja ne ilmoitettiin opiskelijoille. Pääkaupunkiseudulle oli ollut paljon hakijoita, joten osa tempaajista joutui lähtemään hieman kauemmaksi. Näin kävi myös meille: toiveistamme huolimatta emme päässet kouluihin Kehä kolmosen sisäpuolella. Sen sijaan kohtalo johdatti meidät Eurajoelle ja Raumalle. Ensireaktiomme oli ällistynyt, sillä meillä ei ollut ihan tarkkaa tietoa kuntien sijainnista. Ajattelimme kuitenkin positiivisesti ja näimme tilanteen mahdollisena maakuntamatkailuna. Otimme yhteyttä kouluihimme ja sovimme tarkemmista yksityiskohdista. Tämän jälkeen jäimme innolla odottamaan tulevaa tempauspäivää.
Uusien innovaatioiden jalanjäljissä
Tempauspäivän lähestyessä intomme vain kasvoi ja odotimme päivää kuin kuuta nousevaa. Kun päivä vihdoin koitti, olimme täpinöissämme. Lähdimme aamulla kuudelta ajamaan Espoosta kohti Eurajokea ja matka taittui mukavasti auringon nousua ihaillessa. Ensimmäisenä pysähdyimme Lohjalle hakemaan kahvia. Saavuimme Eurajoen Lapijoen koululle noin puoli kymmenen aikoihin; ihastuimme välittömästi koulun keltaiseen puurakennukseen. Lapijoen koulu on noin 70 oppilaan ala-aste, ja oppituntimme tulisi kohdistumaan viides- ja kuudesluokkalaisille.
Ohjelmassa oli johdattaa lapset yrittäjyyden maailmaan. Keskustelimme yrittäjyydestä ja erilaisista yrityksistä. Lopuksi oppilaat pääsivät suunnittelemaan, millaisen yrityksen he itse perustaisivat. Ideoita syntyi urheiluliikkeistä siivouspalveluihin ja kahviloista kukkakauppoihin. Koululaiset vaikuttivat olevan myös innoissaan eteläsuomalaisista vieraista, ja me vastaavasti pääsimme nauttimaan harvinaisen hyvästä kouluruoasta. Kiitokseksi vierailusta saimme 125-vuotis-juhlavuotta viettäneen koulun itsekootut historiikit.
Eurajoelta jatkoimme matkaa Kaaron kouluun Raumalle, jonka sijainti oli lähellä Lapijoen koulua. Koulu oli hurjan paljon suurempi niin kooltaan kuin oppilasmäärältään. Oppitunnin pidimme kahdelle 5. luokalle, joista koostui 30 oppilaan ryhmä. Oppitunnin sisältö oli sama kuin edeltävässä koulussa, ja saimme jälleen hienoja ehdotuksia uusiksi yrityksiksi. Opettajat olivat kiitollisia vierailustamme ja toivottivat meille turvallista kotimatkaa.
Paluumatkalla pysähdyimme vielä Rauman keskustassa, jossa ihailimme kanavan vartta upeassa syyssäässä. Vierailimme myös Pyhän ristin kirkossa ja kiertelimme vanhassa kaupungissa. Visiittimme jäi kuitenkin valitettavan lyhyeksi, sillä meillä oli vielä pitkä kotimatka edessämme. Siispä otimme nokan kohti Hesalaa!
Pääsimme turvallisesti takaisin pääkaupunkiseudulle monta kokemusta rikkaampina. Huolimatta siitä, että Tempauksen mediahuomio jäi valtakunnallisella tasolla suhteellisen vähäiseksi, projekti onnistui tavoittamaan, motivoimaan ja innostamaan koululaisia ympäri Suomea.
Mikä on Tempaus2016?
Tempaus2016 on Aalto-yliopiston opiskelijaprojekti, jonka avulla halutaan nostaa peruskoulun yhteiskunnallinen merkitys valtakunnalliseen keskusteluun. Projektin tavoitteena on innostaa ja motivoida oppilaita oppimaan. Noin 1400 opiskelijaa eli tempaajaa vieraili noin 1 500 peruskoulussa kahden päivän aikana (31.10 ja 1.11) peruskouluissa pitämässä erikseen sovitun ohjelman. Ohjelmia oli kuusi erilaista: Arkielämän pulmapakki, Apua avoimemmin, Keksi, kehitä, kokeile!, Kids try science, Kuvataide on kaikkialla sekä Tie tulevaisuuteen. Tempausjuhla järjestettiin Helsingissä kansalaistorilla 2.11. Tempauksen virallinen suojelija tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Lisätietoja: https://www.tempaus.fi
Kuvat ja kirjoitus: Saara Latvala ja Linnea Nyberg