3/2016 Körttipastilleja, Siionin virsiä ja varastettu Jeesus

herattaja2

Vuoden 2016 herättäjäjuhlat keräsivät Vantaan Myyrmäkeen jopa 34 000 juhlijaa heinäkuussa. Myös Kyyhkysen toimittaja löysi tiensä juhlallisuuksiin.

 

Aluksi hieman jännitti. Olin menossa ensimmäistä kertaa elämässäni herättäjäjuhliin. Onneksi en ollut menossa yksin, vaan sain mukaani lauman muita teologeja – osa hieman kokeneempia kävijöitä, toiset vastaavasti ensikertalaisia. Niin teologina kuin myyrmäkeläisenäkin koin velvollisuudekseni katsastaa Vantaan herättäjäjuhlat.

Tunsin pientä häpeää siitä, miten vähän oikeastaan tiesin körttiläisyydestä; onhan kyse sentään Suomen toiseksi suurimmasta herätysliikkeestä.

Ensimmäinen huolenaiheeni oli pukeutuminen, sillä en tiennyt miten kyseisiin juhliin olisi ollut asiallista pukeutua. Minun ja toisen naispuolisen teologin mieleen putkahtelivat ainoastaan stereotyppiset mustat körttipuvut. Lauantaipäivän osalta mittari hipoi hellelukemia, joten mustia körttipukuja muistuttava vaatetus sai jäädä sikseen – muodikkaasti revityt valkoiset farkkushortsit voisivat olla joko uhka tai mahdollisuus. Herättäjäjuhlien ”tule sellaisena kuin olet” -slogan sai minut pysymään päätöksessäni, ja uskaltauduin pukeutumaan epäkörttihenkisesti.

herattaja9

herattaja1

 

Körttiläinen huumorintaju

Siionin virret raikuivat kaikkialla. Tunsin olevani vieraalla maaperällä. Odottamieni harmaiden vaatteiden sijaan tunnistin enemmänkin Marimekon värikkäitä kuoseja kuin ennakko-odotusteni kaltaista mustaa vaatetusta. Oransseihin paitoihin ja liiveihin pukeutuneita talkootyöläisiä viuhahteli kaikkialla myyntikojuista järjestyksenvalvojiin.

Ohjelmistonsa puolesta herättäjäjuhlat näytti tarjoavan kaikille jotakin: körttikätköilystä Vantaan seurakuntien parisuhdekioskiin ja lettukesteistä Siionin virsiin.

Pääportti, joka johdatti veisaajat kohti seurojen kenttää, oli hiljainen. Ihmiset olivat asettuneet istumaan pitkille penkkirivistöille. Pääportti tiivisti herättäjäjuhlien teeman Kahden maan kansalainen, joka oli lainaus Siionien virrestä 312. Ajatus kristitystä sekä taivaan että maan kansalaisena istui teemansa puolesta erinomaisesti Myyrmäen monikulttuuriseen ympäristöön, minkä vuoksi se olikin valittu juhlien pääteemaksi.

Huomioni kiinnittyi pääportin alla roikkuviin valkoiselle pahville kirjattuihin teksteihin: ”uudista armollasi”, ”rauha”, ”toivo”, ”sommaren är kört” ja ”en pelkää vaarojen matkaa”. Sanoista ja lauseista heijastui samanaikaisesti sekä körttiläinen hengellisyys että körttiläinen huumorintaju.

Juhlakentälle saapuessani löysin muutaman teologikaverini seuraamasta seuroja sivusta, ja osan taas penkiltä istumasta. Melankolissävytteisten virsien kautta välittyvä harras tunnelma kaikui urheilukentän katsomosta ja kentän penkkirivistöiltä. Osa veisasi tavallisessa istuma-asunnossa ja toiset nöyrässä kumarassa. Kiinnitin rivistössä huomiota muutamaan sateenkaarivarjoon, joiden oletin olevan jonkinlainen kannanotto seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Laulu lakkasi, ja oli puheiden aika. Korviini kantautuneet puheet tuntuivat tapaluterilaisena vierailta, minkä vuoksi niihin oli henkilökohtaisella tasolla vaikea tarttua. Välillä pohdin, olenko yksin tuntemuksieni kanssa.

Lapset kirmasivat urheilukentän keskelle ja pyörähtivät naurahtaen maahan – he olivat enemmän keskittyneet hauskanpitoon kuin aikuisten puheisiin.

Yksi puhuja huudahti väkevästi: ”Jeesus on varastettu!” Hän halusi muistuttaa kuulijoita Jeesuksen väärinkäytöstä netin keskustelupalstoilla, joilla Jeesusta on ruvettu käyttämään lyömäaseena toisia ihmisiä vastaan. Ajankohtainen aihe herätti todennäköisesti tuntemuksia monessa kuulijassa.

herattaja3

herattaja4

herattaja5

 

Körttipastillien aika

Ajatukseni onnistuivat herpaantumaan puhuttelevista aiheista, joten päätin palata takaisin myyntikojuille. Törmäsin kahteen nuoreen kaupittelemassa körttipastilleja. He ottivat reippaalla, mutta ystävällisellä otteella kontaktia minuun, ja tiedustelivat mahdollisista ostoaikeistani.

Kärryissä oli ainakin kahdenvärisiä pastilleja, punaisia ja valkoisia. Torjuttuani tarjouksen vedoten lompakon kotiinjäämiseen jäin keskustelemaan hetkeksi nuorten kanssa juhlista ja talkoista. Laiskuudesta näitä kesälomaa viettäviä nuoria ei voinut syyttää, sillä he olivat olleet pystyttämässä juhlapaikkaa jo maanantaista lähtien. Kaksikon luokse saapui eräs heidän kavereistaan, joten meidän kolmenkeskiset turinoinnit saivat jäädä.

 

herattaja6

herattaja7

herattaja11

Jälleennäkemisen riemua

Jälleennäkemisen riemu ihmisten välillä oli käsin kosketeltava. Herättäjäjuhlat on monille ihmisille henkilökohtaisen uskonelämän kannalta tärkeä tilaisuus, mutta myös sosiaalinen tapahtuma, jossa voi tavata vanhoja ystäviä ja sukulaisia.

Seurat tekivät loppuaan ja ihmisiä alkoi valua laumoittain ulos kentältä. Itse päätin kävellä vastavirtaan ja etsiä omaa seuruettani: siellä he jo odottivat minua.

Ennen lähtöämme nappasimme kentänlaidalta kännykällä selfiet ja kävimme ostamassa kaipaamiani körttipastilleja.

Ohjelman tarjonnasta ei kolmena päivänä ollut puutetta. Esimerkiksi Irja Askola P-junan konduktöörinä ja Peace United -futisottelu Myyrmäen urheilupuistossa menivät itseltäni sivu suun.

Olin päivän päätteeksi nähnyt kuitenkin kaksi perinteistä körttipukua, syönyt herkullisia körttipastilleja, päässyt seuraamaan sivusta Siionin virsien veisuuta ja todistamaan ihmisten lukuisia kohtaamisia.

Vaikka muutaman tunnin vierailuni tarjosi vain pienen palan körttiläisyydestä ja itse herättäjäjuhlista, onnistuivat ne osoittamaan ainakin osan ennakkokäsityksistäni virheellisiksi.

herattaja8 herattaja16 herattaja12

 

Mistä on kyse?

Herättäjäjuhlat ovat heränneiden eli körttiläisten suurin vuosittainen kesätapahtuma. Kolmipäiväinen juhla järjestettiin tänä vuonna Vantaalla 8–10.7. Vuoden 2017 juhlat tullaan pitämään Nilsiässä. Juhliin on perinteisesti kaikille vapaa pääsy, eikä henkilökohtaisesta uskosta tai liikkeeseen sitoutumisesta paikan päällä kysellä. Perinteisesti heränneet korostavat ihmisen pienuutta suhteessa Jumalaan ja armon kuulumista kaikille. Heränneen uskoa kuvastaa enemmän kysyvä kuin varmoja vastauksia jakeleva usko. Siionin virret on heränneiden käyttämä virsi- ja rukouskirja, jonka pieni ja yksinkertainen olemus kuvastaa ihmisen pienuutta.

 

 

Kuvat ja kirjoitus: Jenni Vihtkari

Artikkelit