Kuka olet, mistä tulet ja mihin uskot?
Olen Riia, 25-vuotias fuksi, eli vasta ihan alkutaipaleella teologian opinnoissa. Olen kotoisin Helsingistä, mutta tällä hetkellä majailen Vantaalla puolisoni ja kolmen kanin kanssa. Uskon ihmisen hyvyyteen ja olen vakaumukseltani evankelis-luterilainen kristitty.
Mitä sateenkaareva tarkoittaa?
Minulle sateenkaareva tarkoittaa seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ihmistä.
Mikä sai sinut perustamaan kerhon sateenkaareville teologeille?
Itse aloittaessani syksyllä opinnot, suurin pelkoni oli, että tulisin syrjityksi sateenkaarevuuteni vuoksi. Tämä pelko osoittautui vääräksi, kun uskalsin vain lähteä TYT:n tapahtumiin, mutta jäin silti kaipaamaan mahdollisuutta verkostoitua muiden sateenkaarevien kanssa. Olen myös kuullut, että on fukseja, jotka eivät ole uskaltautuneet tapahtumiin syrjinnän pelossa. Toivon, että Sateenkaarevien teologien kerho viestittää olemassaolollaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat tervetulleita TYT:n toimintaan.
Missä sateenkaarevat teologit löysivät toisensa ennen kerhoa?
Hyvä kysymys, fuksina minulla ei ole tähän kovin hyvää vastausta. Olen kuullut, että ainakin joskus on ollut olemassa Facebook-ryhmä, jossa sateenkaarevat teologit ovat löytäneet toisensa.
Miten näet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tilanteen laajemmin opiskelijayhteisössä?
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tilanne opiskelijayhteisöissä on oman lyhyen kokemukseni mukaan vaihteleva. Monin paikoin suvaitsevaisuus valtaa alaa, mutta on myös paikkoja ja tilanteita, joissa ainakin itse pitäisin vähemmistöön kuulumisen omana tietonani. Niin yhteiskunnassa kuin opiskelijayhteisöissäkin on aina vaara, että joku mitätöi toisen kokemuksen hänen sukupuolestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan. Se on tosi rankkaa sille, jolle itsensä hyväksyminen on voinut olla pitkä ja kivinen tie.
Kerho on perustettu pandemia-aikana. Millaista toimintaa olet suunnitellut tulevalle, kun rajoitukset jäävät historiaan?
Tulevaisuuteen on suunniteltu kaikenlaista! Esimerkiksi yhteisiä tapaamisia klusterilla, taidenäyttely- ja museokäyntejä sekä sateenkaarimessuihin osallistumista yhdessä. Myös jäsenistön toiveita kuunnellaan, ja jos kiinnostusta löytyy, voisi myös eri vähemmistöihin kuuluville järjestää omia pienryhmiä, joissa voisi tutustua omaan vähemmistöön kuuluviin.
Missä määrin kerhon toiminta on vakaumuksellista?
Kerhon toiminta on vakaumuksellista siinä määrin, kuin jäsenet sitä toivovat. Tarkoitus on huomioida sekä ne, jotka ovat vakaumuksellisia, että ne, jotka eivät tunnusta mitään uskoa. Tavoitteena on toiminta, jossa jokainen kokisi oman vakaumuksellisuutensa tai vakaumuksettomuutensa hyväksytyksi.
Toivotko sateenkaarevien teologien kerhon vaikuttavan toiminnallaan myös laajemmin yhteiskunnallisiin rakenteisiin? Miten?
Tietysti aina voi toivoa suuria. Olisi hienoa, jos Sateenkaarevien teologien kerho kannustaisi muitakin järjestöjä järjestämään toimintaa, joka olisi suunnattu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Jos yhteiskunta muuttuisi näiden avulla turvallisemmaksi paikaksi sateenkaareville, se olisi mahtavaa. Sillä edelleen Suomessa transihmisen täytyy olla lisääntymiskyvytön ja sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluva saattaa joutua painostetuksi eheyttämishoitoihin, joiden ainoa lopputulos on rikkinäinen ja mieleltään pahoinvoiva ihminen. Toivoisin, että jokainen omassa opiskelijajärjestössään tutustuisi erilaisiin ihmisiin ja oppisi kunnioittamaan jokaista omana arvokkaana itsenään, ja veisi tämän opin mukanaan työelämään, kun opinnot joskus loppuvat.
Jotain muuta, mitä haluaisit välittää lukijoillemme?
Pitäkää huolta toisistanne! Pandemia on ollut kaikille rankka, joten huolehtikaa sekä itsestänne, että kaverista. Muistakaa, että kun tarvitsee, apua on tarjolla, ja tunnelin päässä pilkottaa aina valo!
Sateenkaarevien sähköpostilistalle myös kannattaa liittyä, että saa aina tuoreimmat kerhon uutiset suoraan omaan sähköpostiin. Silloin ei mene mikään hauskuus ohitse! Osoite on sateenkaarevat.teologit@gmail.com, ja sitä ei lue kukaan muu kuin minä, eli listalla olo pysyy vain meidän kahden välisenä tietona. Hyvää kevättä, pian taas valo voittaa!
Frida Kriikku on teologian ylioppilas, feministi ja ylpeä bimbo. Frida syttyy erikoisista ja aidoista ihmisistä, jotka eivät pelkää tarttua yhteiskunnan epäkohtiin. Vuoden 2023 päätoimittajan mukaan parasta elämässä on avantouinti, irtokarkit ja seksi.