Inspiroiva matka

Yksi asia, josta pidän joulussa, liittyy arjesta irrottautumiseen ja palauttavaan taukoon. Tämä vuosi on ollut meille jokaiselle epävarmempaa, minkä vuoksi henkinen paine on ollut kovempi. Joillekin joulun viettoon liittyy läheisten ihmisten läsnäolo, jota arvostaa etäisyyden pidon jälkeen uudella tavalla, ja joillekin joulussa on se esteettinen ja emotionaalinen elementti, jonka avulla pääsee matkustamaan toisiin mielenmaisemiin terapiamielessä. Lukuvuosi loppuu monella kesällä, mutta joululoma ja vuoden loppu tuntuvat henkilökohtaisemmilta päätepisteiltä, minkä aikana puntaroidaan elettyä vuotta, ja mietitään, tarvitseeko ensi vuonna katsoa asioita uudesta perspektiivistä.

Tämä asia on mietityttänyt minua, koska tämä Kyyhkysen numero jää minulle viimeiseksi, jonka tekemiseen osallistun päätoimittajana. Loppu häämöttää myös teologian opintojen suhteen, kun tarkoituksenani on ottaa maisterin paperit kevääseen mennessä. Taakse katsoessa mieleni täyttävät niin haikeus kuin helpotus. Olen nauttinut viettämästäni ajasta opiskelijana ja päätoimittajana, mutta kumpaankin liittyvät päätepisteensä, joita tavoitellaan ja joiden saavuttaminen on osa elämän meriittejä.

Tavalla tai toisella olen ollut mukana Kyyhkysessä vuodesta 2018, mutta kun seuraavan vuoden lopulla hain toimijahaussa päätoimittajan paikkaa, jännitys oli käsin kosketettavissa. Samaa paikkaa hakeneilla oli ennestään paljon kokemusta, minkä vuoksi olin hyvin otettu tullessani valituksi päätoimittajaksi. Pestin jakaminen Jemon kanssa on ollut mainiota, kun kommunikaatio ja visio vuoden 2020 lehdestä ovat menneet yksi yhteen.

Korona on ollut kohtalokas pirulainen järjestötoiminnalle, etenkin tapahtumia on jouduttu perumaan ja siirtämään videopuhelujen ympäristöön. Olen myös pahoillani siitä, että tämän syksyn fuksit eivät saaneet kokea samanlaista orientaatiota ja yliopistoon tutustumista, kuin mitä se on aiemmin aloittaneiden kohdalla ollut. Myös Kyyhkynen on joutunut sopeutumaan tähän tilanteeseen käytännön tasolla. Olemme ehtineet painaa fyysisiä kopioita ainoastaan ensimmäisestä numerosta ennen pandemian leviämistä, eikä olkkarin tai tiedekuntakeskuksen lehtikojun ohi kulkenut ihmisiä, jotka olisivat poimineet lehden mukaansa. Toiveeni olisikin, että pandemian mentyä ohitse kaikista numeroista otettaisiin fyysiset painokset, jotta oma kädenjälki päätoimittajana olisi käsin hypysteltävissä.

Olen kuitenkin iloinen siitä, että lehteä ollaan voinut toteuttaa digitaalisella alustalla, ja että viestintä on toiminut hyvin. Tutut ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, että on olemassa kulttuurillisen ja viestinnällisen ilmaisun väline, joka on ollut tavoitettavissa etäisyyksistä huolimatta. Olimme toimituksen kanssa kokoustaneet ja viestitelleet etänä, ja homma on pelannut!

Vaikka päätoimittajana oleminen on ollut antoisaa, on se myös ollut stressaavaa vastuun takia. Mutkia tulee mille matkalle tahansa, ja välillä on tuntunut, että haluaisi hioa numeroita pitkään, ja sen vuoksi julkaiseminen on taannoin jännittänyt. Mitään en kuitenkaan kadu tämän vuoden ajalta, koska jatkuva kasvu on tärkeä osa ihmisen elämää, myös järjestötoiminnassa.

Odotan innolla, millaisia numeroita ensi vuoden toimitus julkaisee. Olen ylpeä tämän vuoden kirjoituksista toimittajatoverien kohdalla, ja hyvät kirjoitukset asettavat oivan standardin, jonka osittaisesta vaikutuksesta lehteä on hyvä lähteä kehittämään eteenpäin. En vanno lopettavani kirjoittamista kokonaan, vaan kovan kirjoitusinspiraation innoittamana saatan tulla ensi vuonna vierailemaan.

Haluan kiittää Jemoa toveruudesta päätoimittajana, ja toivotan onnea ensi vuoden haasteisiin. Hänen kanssaan olen saanut oppia itsekin lisää tästä työstä, ja hän on tukenut siinä tilanteen ollessa haastava. Olen myös siitä iloinen, että Enja jatkaa minun jälkeeni toimituksen vetämistä, hän on kirjoittanut hyviä ja mielenkiintoisia julkaisuja, ja ollut aktiivisena mukana toimituksen hyvän ilmapiirin ylläpitämisessä. Luotan, että tämä kaksikko saa hyvää aikaan ensi vuonna! 

Ennen kaikkea lehteä tehdään yhdessä omilla panostuksilla, ja siksi olen kiitollinen tästä toimituksesta, joka on mahdollistanut lehden toteutuksen. Visiona Kyyhkyselle onkin ollut, että se olisi opiskelijoiden näköinen lehti. Ensisijaiset kiitokset kuuluvat Sinulle, lukija, koska päivän piristäminen ja ajatusten herättäminen on toimitukselle kunnia-asia.

Antoisia lukuhetkiä ja hyvää loppuvuotta! 

Päätoimittaja | Artikkelit

Matias ”Masa” Kontulainen on viittä vaille maisteri, innostuja ja ihminen. Inspiraatio on Masan mielestä tärkeä voimavara, jonka kautta opitaan maailmasta, ja kirjoitetaan mitä parhaimpia lauluja.