Kantele sopii myös nykymusiikkiin

Kuva: Jani Laukkanen

Ida Elina on monipuolinen muusikko ja laulaja. Hänen soittimensa on kannel. Mutta ei todellakaan mikään vaka vanha Väinämöisen soitin, vaan erikoisrakenteinen konserttikantele, jossa on 40 kieltä. Jokainen kieli on tärkeä. Ida Elinan konserttikanteleessa on lisäksi erikoismikrofonit sekä lyöntilevyt molemmin puolin, jos rummutuksella tarvitaan tehostaa joitain kappaleita. 

Ida Elinan viimeisin levy on Game of my life. Albumilla on 14 kappaletta sekä bonusraita Viimeinen valssi. Kaikki albumin kappaleet ovat Ida Elinan säveltämiä ja sanoittamia. Kaikki paitsi bonusraita ovat englanninkielisiä. Mahtaako siihen olla syynä se, että Ida Elina keikkailee ahkerasti myös oman maamme ulkopuolella. Aasia on hänelle tärkeää aluetta, sillä Ida Elina oli opiskeluaikanaan vaihto-oppilaana Japanissa. Siellä hän myös löysi oman soittotyylinsä. Koulutukseltaan Ida Elina on Sibelius Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri. 

Olen seurannut Ida Elinan musiikkiuraa muutaman vuoden ajan. Marraskuussa pääsin kuuntelemaan hänen livekonserttiaan Triplan Fokuksessa. Ida Elinan musiikki vaatii mielestäni kernaasti keskittynyttä kuuntelua, mutta toimii se taustallakin.    

Ida Elinaa tituleerataan pop-kantelettareksi. Tyyli on kuultavissa myös tällä albumilla. Hän on tehnyt paljon myös covereita. Kappalevalikoimaan kuuluu mm. Africa, Billie Jean, Myrskyluodon Maija ja Skyfall. Itsenäisyyspäivänä kuulimme Finlandiasta upean kanteleversion. YouTubesta löytyy paljon näitä. Ida Elina on tehnyt myös joululevyn.   

Ykkössuosikikseni albumilta nousi tällä kertaa kappale Breathe. Ida Elina on kertonut kappaleen syntyneen aikana, jolloin hän koki elämässään vaikeita hetkiä.  

”When life gives you pause, And after it all, You´re on your knees on the floor. But I stick to grace, ´cause it offers me so much more. So baby breathe, your life ain´t over. You´ll be so much stronger when this is over.”

Tämä kuvaa mielestäni hyvin myös monien meidän erilaista ja rankkaa koronan, opinto- ja työpaineiden ja -kiireiden täyttämää vuottamme.

Ida Elina
Game of my life

Toimittaja | Artikkelit