Saksan ovet paukkuvat

Kuva: Fernando Cobelo, Unsplash

Kevään saapuminen. Aurinko tuo arasti kesän fiiliksen ilmoille ja korvia hivelevän lintujen laulun talven pitkän hiljaisuuden jälkeen. Toisaalta kevät herättää myös korvia punoittavia tunteita. Erinäiset jätökset löytävät tiensä puistojen ja tien piennarten unohdettuihin kulmauksiin, ja allergiat saavat silmät vuotamaan verestäviä kyyneliä. Tosin nykyjään kevätnuha saa ihmiset kiertämään räkivän allergian uhrin kaukaa. Rullaava muistojen kierre ja suuret suunnitelmat kesälle palautuvat mieleen joka kevät. Tämän vuoden kevään aikana heitämme kuitenkin kuperkeikan vuoden takaiseen lockdowniin, joka tuo tullessaan tämän löyhkäävän muiston. On kuitenkin huojentavaa toivoa, että ehkä pahin on jo takana päin.

Koronan tuoma kaaos heijastui myös kansainvälisiin suhteisiin ja maailmanpolitiikkaan. Korona verhosi helposti alleen muut ajankohtaiset teemat. Ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen keskustelu vaihtui maassa lepääviin muovisiin kertakäyttömaskeihin. Maski- ja rokotevastaisuudesta tuli niin konsanaan uusi flat earth society. Ihmisoikeusprotestit vaihtuivat hiljaisiin katuihin, ja Euroopan unionin jäsenvaltioiden erimielisyydet vaihtuivat rokotekädenvääntöön. Ehtipä Suezin kanavakin tukkeutua hetkeksi aikaa. Kyllästymisen tunteet luovat katseen jo syksyyn. Ainakin Saksan saralla tapahtuu silloin jotakin jännittävää.

Syyskuun 26. päivä Saksassa on tarkoituksena pitää liittopäivävaalit, jossa uusi liittokansleri valitaan. Saksan liittokansleri Angela Merkelin johtoputki alkaa lähestymään loppuaan, mikä herättää kansainvälisellä kentällä paljon kysymysmerkkejä. Eikä ilman syytä. Angela Merkel on toiminut virassaan vuodesta 2005 saakka. Koronan aiheuttama skisma on tuonut Euroopan unionin sisälle uusia rakoja, joista liiton veri on päässyt valumaan ennen kuin entisiä on ehditty paikkaamaan. 

Nykyisellään Saksan tilanne näyttää jokseenkin hallitulta kaaokselta. Tartunnat ovat edelleen korkealla ja teho-osastolla on täydempää kuin koskaan. Saksan federaatio-systeemi on aiheuttanut hallinnolle harmaita hiuksia jo jonkin aikaa. Huhtikuun alussa Merkel linjasi aikovansa keskittää osavaltioiden valtaa Berliinin rajoitusten tehostamiseksi, sillä niistä ei olla päästy sopuun Saksan kuudentoista osavaltion kesken. Tulevaisuuden kannalta federaatio-kysymys nousee keskeiseksi teemaksi myös koulutuksen yhtenäistämisen kannalta.

Ensimmäinen kannatuskysely käynnistyi jo maaliskuun alussa. Angela Merkelin edustama Saksan kristillisdemokraattien unioni (CDU) on menettänyt runsaasti kannatustaan koronatoimien seurauksena, mutta näyttäisi kuitenkin siltä että se kykenee pitämään asemansa Saksan johtavana puolueena alamäestään huolimatta. Tämä ristiriitaisuus herättää kuitenkin närkästystä ja epävarmuutta Saksan tulevaisuuden politiikkaa kohtaan. CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n tärkeimmiksi agendoiksi nousevat luultavasti koronaan, talouteen ja ympäristöön liittyvät tematiikat, vaikka puolueen esityslistaa ei ole vielä julkaistu. CDU ja CSU eivät ole valinneet ehdokkaitaan, mutta katseet ovat kääntyneet kohti potentiaalisia ehdokkaita, Armin Laschetia ja Markus Söderiä, kohti. 

Kristillisdemokraattisen unionin kanssa kilpajuoksuun on lähtenyt Saksan vihreät – puolue, joka maaliskuun kannatuskyselyn perusteella onnistui kahmimaan itselleen korkean, 33 % kannatuksen Baden-Württembergin osavaltiossa. Vastaavasti kristillisdemokraatit saivat historiallisen huonon vaalituloksen Rheinland-Pfalzin ja Baden-Württembergin osavaltioissa. Vihreät julkaisevat oman kansleriehdokkaansa huhtikuun aikana. 

Unionin vetojuhdan liittovaaleja jännitetään ympäri unionia. Eikä ihme, sillä Euroopan unionin kasaantuvat ongelmat ja koronan aiheuttama lisäpaine saavat päätökset tanssimaan huojuvalla vaijerilla. Epävarmuus Saksan politiikan rattaissa on hyvin epätyypillinen ilmiö. Tiukan linjan habitus hoitaa asioita yhdistetään yleensä juuri Saksaan, mutta koronan luoma tilanne on saanut myös stereotypiat tärisemään. Aikaa ja tilaa on spekuloinnille, kun jo vuosi on vietetty vedettyjen verhojen takana. Mitä tulevaisuudessa tapahtuu? Se on kysymys, johon odotetaan vastausta pelonsekaisin tuntein.

Lähteet:

Mahlamäki, Hanna (2021). Saksa on ajautunut koronakaaokseen, ja nyt Merkel aikoo keskittää valtaa Berliiniin saadakseen tilanteen hallintaan. Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007911203.html (luettu 10.4.2021).

Lehtonen, Joonas (2021). Pakka sekaisin Saksan kansleripelissä – ”Merkelin talo on tulessa”. Iltalehti. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d98337db-d51c-4b20-9d98-d8885cb91999 (luettu 10.4.2021).

Toikka, Taneli (2021). Angela Merkelin CDU kärsi tappion Saksan aluevaaleissa – puolueen kannatus historiallisen matalalla. Iltalehti. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/37cdb1bc-2ca0-4642-bf02-d4f509826aa4 (luettu 10.4.2021).