Kun viranomaisen pelko uhkaa opiskelijoiden henkeä ja terveyttä

”Hei. Samuli Suonpää -niminen valopää kiusaa koko keskustoimistoa, kun on saanut tietää noista huumauskeisseistä. Jos se kysyy teiltä, niin sanokaa, että ohjaa kysymykset mulle. Se haluaa urkkia tietoja saadakseen HYY:n huonoon valoon.” – HYY:n hallituksen jäsen

Huhtikuussa opiskelijajärjestölleni tiedotettiin, että Uudella Ylioppilastalolla on tavattu asiattomia kulkijoita. Talon ulko-ovi on useiden juhlien aikana jätetty auki ja ulkopuoliset ovat päässeet tiloihin. Tapahtumien aikana on naulakoilla käyty varkaissa – ja bileissä on juomiin laitettu ulkopuolisten toimesta huumeita.

Kysyessäni lisätietoa HYYn hallituksen jäseniltä, ensimmäisenä nousi esiin huoli siitä, miksi asiasta ylipäänsä on puhuttu julkisesti. Tämä piti pitää vain pienen piirin tiedossa.

Se poika kompastui portaissa ja löi päänsä kurjan näköisesti. Menin paikalle, siihen tuli muutamia muitakin. Päästä tuli vähän verta ja poika puhui sekavia. Aivotärähdykseltä se minusta näytti, joku alkoi soittaa ambulanssia. Paikalle ilmestyi isäntä tai joku muu yli-innokas päällysmies ja alkoi määräillä: ”Ei tänne mitään ambulanssia pitäisi kutsua.” Oli kuitenkin kutsuttu jo. En ymmärtänyt, mistä on kyse, mutta mies jatkoi: ”Kantakaa se ulos.” Lähimmät tottelivat ja kantoivat pojan kauemmas bileistä, vaikka kaatuneen olisi pitänyt antaa olla paikallaan. Varmasti enemmistö opiskelijoista toimisi oikein noissa tilanteissa, mutta auktoriteettiusko on usein sokeaa. Huomasin ajattelevani Milgramin tottelevaisuuskokeita. –Mies, n. 25 vuotta

Muille HYYn hallituksen jäsenille esitetyt kysymykset eivät myöskään auta eteenpäin. Ensimmäinen reaktio kysymyksiin on puhelinsoitto HYYn hallituksen jäseneltä: ”Samuli hei, mikä juttu tää on, että teologi kyselee hallitukselta jostain huumausjutuista?” Osa hallituksen jäsenistä kertoo, ettei tiedä asiasta mitään. Kysymykset pyydetään ohjaamaan järjestöasiantuntijoille.

Yleinen käsitys on, että ”tyrmäystipoiksi” kuvailtuja aineita olisivat toisten laseihin laittaneet ”ulkopuoliset”. Kukaan ei tunnu tietävän, miksi päätelmään ulkopuolisista on päädytty – vai onko kyse toiveajattelusta. Asiasta on kevään aikana keskusteltu lähinnä suljetuissa piireissä. Tämä keskustelu näyttää saaneen absurdeja muotoja. Muistutetaan ohjeesta, jonka mukaan kaikilta sisään pyrkijöiltä pitäisi edellyttää opiskelijakorttia tai järjestönauhaa. Tällä keinolla voitaisiin nimittäin estää siviilipukuisten poliisien pääsy juhliin. Kukaan ei kuitenkaan ole epäillyt poliiseja tyrmäystippojen käytöstä.

Näyttää siltä, että poliisin pelko on jo ohittanut opiskelijoiden turvallisuuden merkityksen. Siksi ambulanssiakaan ei aina uskalleta kutsua. HYYn vastaukset ja huoli asian tutkimisesta puolestaan kertovat, että hallituksen ensisijainen huolenaihe on ylioppilaskunnan maineessa, jonka turvallisuusongelmista kertominen uhkaa pilata.

”Hei katsokaa, Minna on ihan kännissä”, kuulin jonkun nauravan. En tiennyt sen tarkoittavan minua, enhän ollut juonut kuin kaksi lasillista viiniä. Samalla huomasin kaatuvani, makasin lattialla enkä päässyt ylös. Seinät pyörivät ympärilläni. ”Se oksentaa kohta, viekää joku se vessaan!” Joku vei. Onneksi ystäväni löysi minut vessasta ja kysyi, mikä minua vaivaa. Sanoin, etten tiedä, olen vaan ihan sekaisin. ”Olikohan lasissani jotain ylimääräistä?” Ystäväni tiesi, etten ollut juonut paljoa ja pyysi apua vessaan. Kuulin hänen selittävän jollekin huumeista lasissani ja pyytävän ambulanssia ja poliisia. Sammuin tässä vaiheessa ja heräsin vasta sairaalassa. Siellä ystäväni kertoi tuoneensa minut sinne taksilla. ”Ei ne halunneet sinne ambulanssia eikä poliisia. Mutta ollaan nyt iloisia siitä, että sulla on kaikki hyvin.” –Nainen, n. 25 vuotta

Ylioppilaskunta korostaa tapahtumien järjestäjän eli opiskelijoiden vastuuta tapahtumaan sisään päästettävien valvonnassa. ”Jokaisella ylioppilastalolla juhlia järjestävällä taholla on velvollisuus tarkastaa jokaisen sisäänpyrkijän opiskelijastatus ja se, onko tällä asiaa tilaisuuteen”, HYY linjaa. Helsingissä on yli 60.000 opiskelijaa eikä opiskelijajärjestöjen toimijoita ole mitenkään koulutettu tunnistamaan henkilöä kuvasta, ei myöskään opiskelijakortista. Myös ajatus siitä, että opiskelupaikan saaminen ja vastaanottaminen tekisi ihmisestä automaattisesti turvallisen, on omituinen. Ylioppilaskunnalla ja opiskelijajärjestöillä ei ole mitään syytä olettaa, että väkivaltaa tilaisuuksissa harjoittavat ainoastaan ulkopuoliset. Se, että tilaisuudessa on läsnä vain opiskelijoita, ei yksin takaa osallistujien turvallisuutta.

Heräsin siihen, kun sen käsi oli mun hameeni alla ja repi multa pikkuhousuja pois. En ensin tajunnut, missä olen, mutta sitten muistin jääneeni osakuntatalolle nukkumaan bileiden jälkeen. Olin humalassa, mutten niin humalassa, ettenkö olisi tiennyt tuon käden olevan väärässä paikassa. Aloin huutaa, ihmiset viereisillä sohvilla heräsivät. Mies otti kätensä pois ja pyysi anteeksi, minä nyyhkytin hysteerisesti. Joku tuli rauhoittelemaan minua. Sanoin, että se yritti raiskata minut. ”Hei, se on vaan Mikko, se on joskus vähän tuollainen. Älä nyt tee tästä mitään isoa ongelmaa, eihän mitään tapahtunut. Siitä tulisi vaan ongelmia osakunnalle.” Menin kotiin, itkin ja yritin unohtaa koko asian. Osakuntatalolle en mennyt enää koskaan. –Nainen, n. 25 vuotta

Saamme muualta tietoa helmikuisista juhlista, joihin epäily tyrmäystipoista on liittynyt. Yksin niissä uhreja kerrotaan olleen kolme. Paikalla olleista haastatelluista kukaan ei muista nähneensä ambulanssia tai lääkintähenkilökuntaa. ”Bileiden järjestäjät ottivat uhrin hoivaansa”, kertoo yksi juhliin osallistunut. ”Mitään bileitä ei kyllä lopetettu vaan meno jatkui.” Haastateltu kertoo yhden uhreista hakeutuneen itsenäisesti vatsahuuhteluun. Helsingin järjestyspoliisin mukaan kuvatun kaltaisista tapauksista ei ole tehty rikosilmoituksia.

Maanantaina HYYn keskustoimiston avauduttua taas viikonlopun jälkeen Kyyhkynen saa HYYltä asiallisemman vastauksen. Viestin mukaan ”helmikuinen tapaus on erittäin valitettava ja harvinainen”.

HYY ilmeisesti katsoo, että sen toiminta asiassa on ollut riittävää. ”HYY on tapauksen jälkeen vaatinut kaikkia Uuden ylioppilastalon tiloja käyttäviä tahoja noudattamaan poikkeuksetta niitä koskevia turvallisuusvaatimuksia ja tiukentanut valvontaa tiloissaan. Muita vastaavanlaisia häiriötapauksia ei ole sittemmin tullut tietoomme.” Jos onnistumisen mittarina käytetään sitä, että viimeisen kahden kuukauden aikana HYYn tietoon ei ole tullut uusia tapauksia, joissa opiskelija olisi yritetty huumata tai raiskata, on tuo onnistumisen rima kovin matalalla.

HYYn hallituksen jäsen esittää myös painokasta kritiikkiä lehteä kohtaan, kun kokee ettei saanut tietoa mahdollisesta lehtijutusta riittävän ajoissa. Viestissä viitattiin journalistin ohjeisiin. Näiden ohjeiden mukaan tiedonhankinnan avoimuudesta voitaisiin kuitenkin tinkiä, mikäli kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta. Kolmen ihmisen huumaamista Suomen suurimman ylioppilaskunnan tiloissa ja tämän ylioppilaskunnan tapaa käsitellä tapahtunutta jälkikäteen ei ilmeisesti pidetä yhteiskunnallisesti merkittävänä.

Päätös jutun kirjoittamisesta tehtiin vasta ensimmäisten tiedustelujen jälkeen. Lähetettäessä HYYn hallitukselle kysymyksiä niiden yhteydessä kerrottiin, että lehti harkitsee jutun tekemistä.

Viestissä HYY vastasi kolmeen lehden esittämästä seitsemästä kysymyksestä. Viestissä todettiinkin: ”Ilman HYYn vastauksia tai kommentteja esittämiisi kysymyksiin sinulla ei ole riittävästi aineistoa jutun julkaisemiseen.” Samaan aikaan HYYn hallituksen jäsen pommitti useita eri henkilöitä ylioppilaskunnassa pyynnöllä olla kommentoimatta Kyyhkyselle mitään. Harvan kirjoittamani jutun julkaisemisen estämiseen on nähty yhtä paljon vaivaa.

Viranomaisten pelko ja opiskelijajärjestöjen maineen suojeleminen vaarantaa kaikkien tilaisuuksiin osallistuvien turvallisuuden.

HYY – tule tänne, tyrmää tyttö. Emme kerro kenellekään. –Nainen, n. 25 vuotta

Lainaukset väkivaltaa opiskelijajärjestöjen tapahtumissa Helsingissä kokeneiden tai nähneiden henkilöiden kertomuksista. Tapauksiin ei järjestöissä reagoitu asianmukaisesti.

Teksti: Samuli Suonpää

HYY VASTAA KYYHKYSEN JUTTUUN UUDEN YLIOPPILASTALON TURVALLISUUDESTA

34 thoughts on “Kun viranomaisen pelko uhkaa opiskelijoiden henkeä ja terveyttä

 1. Jospa kyseisen opinahjon pojan alut otatte mallia oikeista miehistä joiden ei tarvitse käyttää tyrmäystippoja,vähättelya ja väkivaltaa. Uhkauksenne tekevät teistä säälittäviä ja uhrin haukkuminen jokaisesta sitä tekevästä halveksuttavia sekä välinpitämättömiä. Toivotaan ettei vastaavaa tapahdu teille ja kukaan ei tokaise jotain yhtä ”fiksua” sen jäleen. HYY:lle asian maton alle lakaisu vain pilaa mainettanne ja kuvaa järjestöstä. ette osaa tai halu apuuttua asiaan joten jättäkää se oikeille aikuisille ja viranomaisille.

 2. Nyt on pakko jättää eriävä mielipide! Jutun mukaan opiskelijabileissä joskus sattuu ikäviä tapauksia, enkä mene tässä mainittuja väittämään valheiksi. Mutta oman kuusivuotisen kokemukseni mukaan OPISKELIJABILEET OVAT TURVALLISEMPIA KUIN YKSIKÄÄN BAARI! Opiskelijabileissä voit jättää kassisi ja vaihtovaatteesi jonnekin nurkkaan säilöön hyvillä mielin, painua saunomaan vaikka ainoana naisena poikien kanssa keskellä yötä ilman pelkoa tulla härkityksi ja todellakin jäädä osakuntahuoneelle nukkumaan, jos viimeinen bussi kotiin on jo mennyt. Baareissa ja baarista kotiin tullessa sen sijaan on käynyt yhtä sun toista: tullaan ehdottelemaan härskejä, yritetään lääppiä, haastetaan riitaa…

  Siitä, miten tulisi toimia, kun ikävyyksiä tulee vastaan, pitää toki keskustella ja mieluiten jo ennen kuin mitään sattuu. Mutta opiskelijabileiden leimaaminen yksittäistapausten perusteella erityisen vaarallisiksi paikoiksi (kuten minusta tässä jutussa ja myös Yle Kioskin uutisessa on mielestäni tehty), on harhaanjohtavaa.

  • Tässähän ei yritetty leimata kaikkia Suomessa järjestettyjä tai tulevaisuudessa järjestettäviä opiskelijabileitä. Kirjoitus koski muutamia ihmisiä, jotka eivät käyttäydy asianmukaisella tavalla, jolloin he vaarantavat muiden turvallisuuden. Asiaan ei nähdäkseni liity millään tavalla se, miten sinä olet kokenut omat opiskelijabileesi. Olisi muutenkin naurettavaa ajatella, että koska näitä tapahtumia nimitetään samalla nimellä (”opiskelijabileet”), se tekisi kaikista kyseisistä juhlista keskenään homogeenisen joukon.

 3. Alkoholin käyttö on se syy, miksi juhlissa tapahtuu kaikenlaista ikävää.

  Vaatimalla täysraittiutta HYY pystyisi kohentamaan turvallisuustilannetta hallinnoimissaan järjestötiloissa, juopot voivat mennä kapakkaan keskenään.

 4. Tämä juttu ei ole totta. Jutun tarinoista ainakin se Bottalla tapahtunut ahdistelu on vahvasti väritetty. Nainen, joka siinä kuvataan uhriksi, oli tosiasiassa ihan täysillä mukana. On ihan oikein katua jälkikäteen jos on käyttäytynyt väärin ja ollut liian helppo mutta ei sitä voi kostaa näin!

  Korostan: se juttu ei ole totta. Se nainen halusi sitä silloin. Nyt se katuu tai sitten se on keksinyt koko jutun mustasukkaisen miesystävänsä takia mutta se oli ihan täysillä mukana, niin ne pojat kertoivat.

  Koko tämä juttu on vahvasti väritetty ja epäluotettava. Opiskelijabileet ovat täysin turvallisia ja etenkin Bottalla kutsutaan aina ambulanssi jos tarvitaan.

  • ”On ihan oikein katua jälkikäteen jos on käyttäytynyt väärin ja ollut liian helppo mutta ei sitä voi kostaa näin!” Näinkö tosiaan? Nainenko tässä onkin väärin käyttäytynyt? Ollut LIIAN HELPPO? Mitähän sekin sitten tarkoittaa? En tunne tapausta, mutta on käsittämätöntä että kirjoittajan mukaan ”täysillä mukana” ollut nainen olisi siten toiminut väärin. Myös ”niin ne pojat kertoivat” suorastaan huutaa uskottavuutta. Pojathan ovat poikia ja pitävät myös poikien puolia. Toisen ihmisen koskemattomuuden loukkaaminen on niin sanoinkuvaamattoman oksettava asia että oikein kuvottaa, että joku edes viitsii tällaisella argumentoinnilla puolustaa tekijää.

 5. tää koko asia on paisunut aivan hirvittäviin mittasuhteisiin ja mennyt kamalaksi loanheitoksi.

 6. On ihan asiatonta käyttää artikkelissa tietoja toisten ihmisten yksityisistä keskusteluista. Luuletteko te että noita kommentteja siviilipoliiseista tarkoitettiin julkisuuteen? Te pilaatte maineen meiltä kaikilta.

  Ja sanon tässä ”te” koska kaksihan teitä on. Arvaa sen mistä ne tiedot saatiin ja millä tavalla. Viron kautta tietysti. Oletteko ylpeitä itsestänne?

  • Ai se, joka vaahtosi niistä Alviina Alametsän haalarimerkeistä Twitterissä? Ihan oikeassahan se oli. Alviina yrittää olla feministi ja vitsailee seksuaaliselle ahdistelulla. Ja nyt tää.

  • Ei varmaan kannata Samuli Suonpää näyttäytyä meillä.

   Ja sano sille huoralle että jos se tulee takaisin sen kannattaa pitää lasistaan huolta jos se vielä kehtaa tulla osakunnalle. Se herää vielä Möykästä naama sotkussa ja paikat kipeinä. Ehkä se ei sitten enää ole noin takakireä ja muistaa vähän kunnioittaa muita. Se olisi pitänyt hoidella jo kaksi viikkoa sitten.

   • Viesti on toimitettu poliisille ja tästä kommentista on tehty rikosilmoitus.

    Samuli Suonpää, vastaava päätoimittaja, Kyyhkynen

   • Pohjois-Pohjalainen ja Etelä-Pohjalainen osakunta sekä sen edustajat irtisanoutuvat tästä kommentista ja suhtautuvat äärimmäisen vakavasti esitettyyn uhkaukseen. Olemme myös omalta taholtamme yhteydessä poliisiin.

 7. Minna Mäkitalo selvensi asiaa hyvin Facebookissa. Tämä on Samuli Suonpään oma ristiretki ylioppilaskuntaa vastaan. Tapaukset ovat sinänsä tosia, mutta Samuli haluaa tuoda ne julkisesti reposteltavaksi ja se on väärin. Valitettavasti hän on saanut mukaan sa muitakin, jotka uskovat että nämä asiat jotenkin paranevat sillä että niistä puhutaan.

  • Ja siis asiat paranevat, jos niistä ei puhuta?

   Eikö se ole hyvä vaan, että jos jossain on ongelma, niin se tiedostetaan?

 8. Tämä on ihan ala-arvoista journalismia. Samuli on tunnetusti kaikessa meitä ja hyytä vastaan. Ennen se puhui pakkojäsenyydestä ja nyt se haluaa kieltää meiltä bileet kun se ei enää käy niissä itse. Ei sen kanssa kukaan haluaiskaan bilettää se on vaan keski-ikäinen entinen rikollinen.

  • Eihän se nyt noin voi olla! Oletteko te siellä HYY:ssä sitä mieltä että näistä ongelmista ei pidä puhua kun te ette pidä artikkelin kirjoittajasta? Meneekö teillä politiikka tämän ohi? Teidän maine on tärkeämpää kuin ihmisten koskemattomuus???

 9. Tuliko sille järjestölle käyttökieltoa jonka juhlissa noi huumeet oli?

 10. Hei. Minä olen ollut useammmankin kerran järjestämässä juhlia ja on puhuttu myös poliiseista. Tietenkään noihin tiloihin ei haluta poliiseja, siellä myydään itse alkoholia. Ohje on ihan selvä ollut aina. Jos jotain sattuu me viedään ”uhri” sellaiseen huoneeseen jossa ei viinaa myydä ja pistetään ovet kiinni. Ja jos poliisi tulee niin aina pitää soittaa isännälle ensin. Mieluummin soitetaan sille ennen kuin soitetaan poliisille.

  • Olen aika varma, että jokainen suomen noin 7 tuhannesta poliisista tietää tasan tarkkaan, että opiskelijabileissä on laitonta alkoholitarjoilua. Ei se niitä kiinnosta. Iso osa niistä on ollut korkeakouluopiskelijoita itsekin.

   Jos joku tekee laittomasta viinatarjoilusta rikosilmoituksen, silloin on poliisejen pakko se tietysti tutkia. Muuten kuvittelisin, että niillä on tärkeämpiäkin rötöksiä ratsattavana.

 11. Kirjoittaja ei kyllä nyt ole ihan ymmärtänyt eri tahojen välistä vastuunjakoa. HYY on hyvin selkeästi ohjeistanut ja kannustanut tilojaan käyttäviä järjestöjä toimimaan vastuullisesti. Kaikissa häiriötilanteissa kehotetaan olemaan yhteydessä poliisiin tai valvontayritykseen. Järjestöjen vastuuhenkilöille järjestetään erilaisia koulutuksia, joihin osallistumista edellytetään tilojen käyttöoikeuden saamiseksi. Ambulanssin kutsumista ei missään tapauksessa ole kielletty.

  Mielestäni HYY:n vastuu asiassa on sama kuin vuokranantajalla yleensäkin. Se voi asettaa sääntöjä ja ohjeistaa, mutta tilojen käytön aikana järjestyksestä ja turvallisuudesta on vastuussa tilan vuokraaja. Ei vuokrananatajaa voi mitenkään syyttää tilassa tapahtuvasta huumaus- tai raiskausyrityksestä tai muustakaan rikoksesta. On todella ikävää, jos jokin järjestö sallii rikollista tai muuten epäsopivaa toimintaa tapahtumissaan, mutta HYY:tä siitä ei voi syyttää. Erilaisia rangaistuksia, kuten tilojen käyttökieltoja HYY voi toki määrätä jäsenjärjestöilleen laiminlyöntitapauksissa, mutta rikkeiden tuleminen HYY:n tietoon on myös paikallaolikoiden vastuulla.

  Lopuksi vielä kehotuksesta vaatia opiskelijakortteja tapahtumiin osallistuvilta henkilöiltä. Tätä ei suinkaan tehdä siviilipoliiseilta välttymiseksi, vaan asiattomien henkilöiden tunnistamiseksi. Tarkoitus on siis parantaa opiskelijoiden turvallisuutta, eikä estää virkavallan toimia. Kirjoittajan olisi ehkä jatkossa syytä perehtyä taustoihin hieman huolellisemmin ennen jutussa esityn kaltaisten törkeiden syytösten esittämistä.

 12. Käyttökieltoa tuollaisille järjestöille, jotka eivät hoida rästiään kunnolla. Ei loukkaantunutta/huumattua ihmistä voi jättää heitteille!

 13. Kirjoitin kyseisen kommentin alunperin Facebookiin, mutta koen järkeväksi lisätä sen myös tänne:

  Sekä artikkelin että HYY:n vastineen lukeneena musta tässä paistaa läpi se, että HYY:n ja bileiden järkänneiden järjestöjen välillä on suuri katkos informatiivisesti ja toiminnallisesti. Yhteiset pelisäännöt ovat selvästi hukassa tai järjestöt eivät niitä noudata. Yliopistobileissä on paljon laitonta viinaa, eivätkä järjestöt siksi varmasti halua poliiseja paikalle. (Eikö tästä HYY muka ole tietoinen?) On täysin asiatonta, että HYY vastineessaan vähättelee uhrien samaa kohtelua, koska tämä on varmasti se asia, jonka Kyyhkysen toimittaja on halunnut tuoda esille. HYY siirtää nyt ongelman muualle, ja selittelee sitä, että pilkka osui väärään nilkkaan. Se on toki osaksi totta, mutta puheenaiheena meillä tulis olla nimenomaan uhrit. Ei se että HYY vastaa ”että ei meidän vika, ei me tiedetty, ei me voida olla vastuussa”. Jos vastineen sävy johtuu siitä, että Kyyhkysten tietojen esiintulo on närkästyttänyt heitä, ehkä olisi pitänyt ottaa henkeä, ja kirjoittaa vastine vasta myöhemmin.

  Lisäyksenä:

  Mielestäni Kyyhkynen on tuonut erittäin tärkeän ongelman esille.

 14. Käsittämätöntä toimintaa ja vielä käsittämättömämpää on se miten HYY suhtautuu asiaan: ei ole meidän asia, ei meidän vastuulla, ei kuulu meille. Teidän tilat, kyllä varmasti siis kuuluu! Jos teidän tilassa tapahtuu varkauksia, loukkaantumisia ja RAISKAUSYRITYKSIÄ, niin totta kai on teidän tehtävä puuttua asiaan. Sen sijaan, että olisitte tarttuneet asiaan sen vaatimalla vakavuudella, olette joukolla hyökänneet toimittajan kimppuun! Minä kun luulin, että HYY olisi muutakin kuin pöhöttyneiden heteromiesten saunakerho, joka taistelee sovinismia, väkivaltaa ja raiskauskulttuuria vastaan.

  Minä en halua jäsenmaksurahojani käytettävän raiskauskulttuurin hiljaiseen hyväksyntään. Hävetkää tai erotkaa!

 15. Kirjoittajalla vaikuttaa menneen puurot ja vellit (HYY,osakunnat ja ainejärjestöt) sekaisin. Vaikka tila kuuluu HYY:n omistukseen, on järjestävä ainejärjestö vastaamassa järjetelyistä ja turvallisuudesta. Hätätilanteista ja tuntemattomien henkilöitten sisälle pääsystä on myös ollut selkeät pelisäännöt, joita on myös noudatettu hyvin. Jos HYY:n tiloja vuokrataan eri kohteissa kymmenet ellei sadat järjestöt, on ylioppilaskunnan kaltaisen elimen mahdoton itsessään valvoa tilojen käyttöä.

  Teksti on aika tökeröön sävyyn kirjoitettu, joten olisi mukavaa saada jotain lisätietoa näistä tapauksista missä opiskelijoitten tarinoita on lainattu. Esim. mIkä ainejärjestö kyseessä ja milloin tapahtunut. Myös journalistiseen koodiin olisi ehkä hyvä perehtyä paremmin.

 16. * Aluksi nimettömiä viittauksia. ”Hallituksen jäsen”, ”mies”, ”nainen”, ”joku”.
  * Huumattu Minna ja se-Mikko-on-vaan-joskus-tollainen-raiskaaja lienevät muutettuja nimiä.
  * Sitten passiivia ”on jätetty”, ”on puhuttu”, ”kerrottin”, ”on nähty”.
  * Sitten epämääräisyyksiä. ”Yleinen käsitys”, ”näyttää siltä”, ”muualta tietoa”, ”ilmeisesti.”

  Sen verran rajuja syytöksiä läpi linjan. ettei moisten heittäminen perusteella liene Suomessa laillista.

  HYY:n vastaus keskittyy yleisiin periaatteisiin ja siihen, olisi kirjoittajalla oikeus julkaista;
  ei siihen, olivatko väitteet tosia. Sen luulisi kiinnostavan heitäkin. Pitäisi ainakin.

  Poliisiin joku ilmeisesti oli jossakin vaiheessa yhteydessä. Voisi ehkä olla toisenkin kerran.

  Ehkä silloin ekoilut ja loukkaukset loppuvat, ha raiskaaja-Mikolle löytyy parempi osoite kuin osakuntatalo.

 17. Olisi tosin mielenkiintoista kuulla mistä tämä kanta tulee selkeästi ilmi? Ainakaan tilojen käyttöohjesäännöistä, tai muistakaan tiloja koskevista HYY:n sivuilta löytyvistä dokumenteista ei löydy mitään mainintaa toimitaohjeista häiriötilanteissa. Securitakselle soittamisesta on muutamassa paikassa mainittu, mutta siinä kaikki. HYY on kuitenkin viime kädessä vastuussa tiloja käyttävien saamista ohjeista ja niiden synnyttämistä asenteista. En yritä tässä nyt väittää, että HYY olisi sitä mieltä ettei esim ambulanssia saa tarvittaessa soittaa, näin ei varmastikkaan ole. Lähinnä yritän nyt näin tavallisen järjestötoimijan näkökulmasta todeta, ettei tämä kanta käy millään lailla ilmi HYY:n ohjeista. Voisiko olla, että joillekkin tilankäyttäjille on syntynyt tästä mielikuva, ettei ambulanssia pitäisi soittaa paikalle? Kenties tulevaisuudessa HYY voisi tilakoulutuksissaan ja tilojen käyttöä koskevissa materiaaleissaan ohjeistaa hieman tarkemmin ja selkeämmin miten häiriötilanteissa/ambulanssin soittoa vaativissa tilanteissa tulisi toimia.

 18. jutusta saa sen mielikuvan, että toimittaja on vetänyt mutkia suoraksi ja noudattanut heikosti journalistisoa ohjeistuksia. ensinnäkään on outoa ajatella yksittäisten järjestötoimijoiden edustavan virallista HYYn kantaa. se että virheellisesti ei ole kutsuttu vartiointiliikettä, ambulanssia tai poliisia paikalle häirötilanteessa vastoin HYYn ohjeistusta ei varmaankaan kerro muusta kuin vastuihenkilöiden omasta asenteesta. se,ettei juttua tekevä toimittaja viitsi kertoa esiintyvänsä toimittajana ja antaa haastateltavalle mahdollisuutta vastata kysymyksiin,on vain amatöörimäistä. se, että sen jälkeen kirjoitetaan vääristelevä ja mustanmaalaava juttu vakavasta aiheesta,on tökeröä.

 19. ”Ylioppilaskunnalla ja opiskelijajärjestöillä ei ole mitään syytä olettaa, että väkivaltaa tilaisuuksissa harjoittavat ainoastaan ulkopuoliset.”

  Ehkä ei, mutta kellään ei myöskään ole syytä olettaa, että HYY olisi se, joka ei haluaisi ambulanssihenkilökuntaa paikalle, kun tiloissa jotain tapahtuu. Kirjoittaja vetoaa itsekin siihen, että HYYn piirin 250 järjestössä toimii hyvin erilaisia ihmisiä, mutta yrittää samalla antaa ymmärtää, että HYY yrittää pelastaa maineensa estämällä viranomaisten pääsyn taloon, kun todellisuudessa siihen ongelmatilanteissa – luonnollisesti – kehotetaan. Ja oletus ulkopuolisesta tekijästä on etenkin pienemmissä yhteisöissä myös hyvin luonnollinen.

  Totta kai se on ongelma, ja iso sellainen, että ihmiset eivät halua hoitajia paikalle, mutta eri toimijoiden kokoero on hyvä tajuta. Yksittäistapauksissa voi olla, että pelätään oman maineen puolesta tai oman pienen järjestön puolesta, mutta HYY ei ole se, joka vähättelee turvallisuusuhkia. Lisäksi se, että kyseltäessä kahden kuukauden takaisista tapahtumista ja organisaatio vastaa vasta maanantaina, tarkoittaa viikonloppua eikä salailua.

 20. Mikä sen onnistumisen sitten pitäisi olla, jos kaikki aika edellisen tapahtuman jälkeen ei kelpaa? Kaksi kuukautta tapahtuman jälkeen olisi pitänyt olla onnistunut estämään tapaukset myös seuraavaksi puoleksi vuodeksi? Tulevaan pitäisi nähdä? Vai pitäisikö HYYn kenties olla kaikkitietävä? Ei kukaan HYYtä edustava voi sanoa, että ei ole tapahtunut mitään, vain sen, että heille ei ole kuulunut mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *