Porthanian valtaajilta puuttuu viesti

Keskiviikkona Docventures otti yhteyttä Porthanian valtaajien leffakerhoon. Valtaajilla oli tilaisuus kertoa Ylen kanavilla, mitä he haluavat sanoa pääministeri Juha Sipilälle.

Valtaajien viesti kuului: ”Me emme käy keskustelua. Me kehotamme muissa yliopistoissa samanlaiseen toimintaan.”

Kukaan ei oikein tiedä, mistä valtaus lähti liikkeelle, kuka on tempauksen takana tai mikä on sen päämäärä. Keskiviikkona selvisi, että valtaajien asenne keskusteluun ja vaihtoehtojen tarjoamiseen on varsin kielteinen.

Tämä on valtauksen ongelma. Sillä ei ole minkäänlaista sanomaa.

Valtaus ei hyödytä ketään eikä mitään mutta haittaa monia. Porthanian vartijat tekevät pitkää päivää – takaraivossaan tieto, että yliopiston ”muuhun henkilökuntaan kohdistuvat” irtisanomiset koskevat kenties juuri heitä. Jos minulla olisi yt:t edessä, ei vallankumouslarppauksen suitsiminen juuri lohduttaisi. Samoin yliopiston opetushenkilökunta joutuu käyttämään työaikaansa luentosalien vaihteluun ja siitä opiskelijoille tiedottamiseen.

Liput liehuivat Porthaniassa.

Liput liehuivat Porthaniassa.

Koulutusleikkauksia valtaus ei mitenkään hidasta. Sipilää ei Portsun valtaus hetkauta. Sipilä tietää, että yliopistoväki on hänelle vihainen. Harvoin pääministerille buuataan yliopiston avajaisissa. Tyhmähän hän on, jos ei ymmärrä, että yliopistolla ollaan syystäkin vihaisia.

Huomionarvoista on ollut HYYn hiljaisuus, vaikka valtaus hankaloittaa jo opiskelijoiden arkea, erityisesti mikäli luentoja joudutaan perumaan. Jotkut eivät ole tulleet yliopistoon hengaillakseen aulatiloissa, vaan kuullakseen tutkimukseen perustuvaa opetusta.

Olen äärimaltillinen. Mielenosoituksia enemmän uskon vuoropuheluun ja vaihtoehtojen tarjoamiseen. Pidän innovaatioista. Jaan mielelläni somessa Juhana Vartiaisen blogin, jossa tämä ehdottaa opposition laskelmien simulointia.

On hyvä, että yliopistoilla sanotaan kovaan ääneen leikkauksille ”ei käy”. On kuitenkin tehotonta, jos se on ainoa viesti. Yliopistojen vastuulla ei toki ole vaihtoehtojen miettiminen hallituksen leikkauksille – opposition tulee välikysymyksillä ja varjobudjeteilla pitää siitä huolta. Yliopistoyhteisön tehtävä on kuitenkin kertoa, miksi tieteestä ja koulutuksesta ei saa leikata. Sitä eivät valtaajat ole tehneet.

teksti: Ville Hämäläinen
kuva: Samuli Suonpää

kirjoittaja on teologian ja filosofian ylioppilas

19 thoughts on “Porthanian valtaajilta puuttuu viesti

 1. Uutena kommentoijana ihmetystä herätti Villen allaoleva lausahdus:

  ”Argumentti siitä, että HYY:n jäseniä osallistui valtaukseen, on kyllä ontuva, koska kaikki yliopiston opiskelijat ovat automaattisesti HYY:n jäseniä. Suurin osa HYY:nkin jäsenistä on kuitenkin käsittääkseni tullut yliopistoon opiskelemaan, ei larppaamaan.”

  Valtaajan kommentti:
  ”HYY kävi osoittamassa tukensa valtauksen asialle suuressa yleiskokouksessa tiistaina. Myös HYY:n jäseniä oli mukana valtauksessa. ”

  Itse sain edellä olleesta käsityksen ,että Hyy olisi organisaationa osoittanut tukensa valtaukselle. En ymmärrä Ville kommenttiasi. Alkuperäinen kirjoituksesi on virheellinen. Mutta hyvä ,että opiskeluintoa riittää, sitä tarvitaankin , kun on vasta muutama kuukausi opintoja takana Helsingin yliopistossa.

  • Onko tuo ehkä naurettavin mahdollinen argumentaatiovirhe mennä ad hominemiin siitä kuinka kauan joku on opiskellut Helsingin yliopistossa? Vai vieraantuuko siellä jossain ajassa yliopiston ulkopuolella vallitsevasta reaalitodellisuudessa jolloin asialla olisi jotain merkitystä?

   • Ihminen, joka puhuu tämän tason yt-neuvottelujen alla,ylityölisistä ja muista naurettavuuksista , on vieraantunut aika pahasti tai vain hyvin nuori ja harkitsematon.

    • Ja sinä et saa osoitettua pointtiasi oikeaksi muuta kuin todella naurettavalla ad hominemilla? Vai miksi se piti kaivaa esiin? Ville on ainakin osoittanut tässä olevansa sinua fiksumpi keskustelija.

     • Kerro minulle miten on kumottu väitteeni siitä, että alkuperäinen teksti oli virheellinen Hyyn osalta ? Sitähän minä tässä odottelen ,mutta ei kuulu ? Taisi osua arkaan paikkaan

     • Ja Ville älä suotta nimimerkin takaa huutele 🙂 olkinukke ja ad hominem, tyyli ei muuttunut tippaakaan 😉

     • En ole Ville, muuten hyvä. Toki en ylläty että taas pitää mennä epäolennaisuuksiin kun tulee ilmeisesti liian vaikeita argumentteja vastaan.

      En ole puuttunut kuin siihen, että tuo ad hominem oli typerä. Jota se siis oli. Ihan oikeasti oli. Mutta puututaan nyt kun pyysit, HYY osoitti tukensa valtauksen tavoitteille, ei itse valtaukselle. Tarkoitus ei aina pyhitä keinoja. HYY ei ole sanallakaan kommentoinut valtausta per se, vaan ainoastaan niitä tavoitteita joita valtaajilla sillä hetkellä oli.

      Se, että paikalla oli HYY:n jäseniä, on lähinnä itsestäänselvyys. Jos siellä ei olisi ollut, olisi tilanne ollut todella absurdi. Joku valtaa meidän yliopiston aulan, ja opiskelijoita ei olisi yhtään paikalla.

     • Ei todellakaan vaikeita argumentteja, valtaaja on vain käynyt niitä tarkemmin läpi, joten minulla ei siihen ole tarvetta.Voisitko vastata vielä tuonne alas minulle ja valtaajalle. Vai oliko ne liian vaikeita ? Hyy esitti tukensa valtaukselle. Jos nyt vain hankkisit sen Hyyn kommentin tänne,missä he toteavat ,että tukevat valtauksen tavoitteita ,eikä itse valtausta ? Miksi tarvitsee lukea sinun spekulointiasi, kun voisit vain hankkia sen faktan.

      Paikalla et selvästikään ole ollut. Selvästi tuossa aiemmissa kommenteissa suutahdit ,mutta hyvä että vedit vähän henkeä 🙂 Se oletko Ville vai et, ei jäänyt minulle ainakaan mysteeriksi. Ad hominem oli ilman muuta aiheellinen, kyseessähän oli mielipidekirjoitus , eikä mitään vakuuttavaa argumentointia , mihin kannattaisi edes vakavasti suhtautua. Kirjoittajan taustan tietäminen auttaa ainakin itsellä vähän ymmärtämään tuota kirjoitusta jollain tasolla. Vaikkakaan ei aivan täysin.

      Yllättäen taas tuo ”jokainen hyyn jäsen”. Toistoa toistoa ja vielä toistoa.

  • Missä HYY on muka organisaationa osoittanut tukea valtaukselle? Se HYYn oma tiedote ainakin oli kovin ympäripyöreä. Enkä ihmettele, valtaushan oli nimenomaan epäluottamuslause ylioppilaskuntaa kohtaan.

   Valtaajissa oli mukana myös HYYn jäseniä? Tuohan on käsittämättömän typerä argumentti. Tietysti ne opiskelijat ovat HYYn jäseniä. Niiden on pakko olla! Ei yliopistossa saa opiskella, ellei ole HYYn jäsen.

    • HYY esitti tukensa valtauksen yleiskokouksessa? Mutta ei kuitenkaan ole julkisesti kertonut asiaa?

     Mitä se HYYn tuki oli?

     HYYn sivuilla ei tukea ole esitetty. HYY ei ole esittänyt mitään julkilausumaa valtauksen puolesta. Onko HYYn hallitus ilmaissut tukensa?

   • Aiotteko porukalla kauankin jankuttaa tuosta ”jokainen on hyyn jäsen ”.Voitais mennä eteenpäinkin keskustelussa 🙂
    t.vanha ja nuoriin kyllästynyt Savinoja

   • Paljon tuli tästäkin artikkelista keskustelua, mikä sinänsä on ymmärrettävää, koska kyseessä oli huteriin faktoihin perustuva mielipidekirjoitus. Vaikka alitajuisesti vastustaisikin vasemmistoon liittyviä asioita (viittaan tällä alkuperäiseen Villeen), tulisi ennen kirjoittamaan alkamista kirkastaa todella itselleen , mitä on tekemässä. Siinä joutuu helposti aikamoiseen suohon ,kun yrittää käännellä ja väännellä faktoja mieleisikseen, jotta ne tukisivat omaa mielipidettä. Hyvä kirjoitus sisältäisi myös jotain faktojakin, eikä vain omia subjektiivia poliittissävytteisiä ajatusrakennelmia. Jos koko teologinen lopetettaisiin, se varmasti teille sopisi, koska kyllähän se hallitus facebook päivityksiä tekemällä tajuaisi koulutuksen tärkeyden 🙂

    Lopetan tähän, koska alkuperäinen kirjoittaja ei tullut puolustamaan kirjoitustaan , enkä saanut vastauksia. Vain jotain epämääräista toistelua ”jokainen on Hyyn jäsen” ja luettelon argumentointivirheistäni..:D On mielestäni asiallista huomauttaa,että tämän alkuperäisen kirjoittajan kommentit luentosalien siirtämisen vaivasta ja ylitöistä ovat uskomattoman tökeröitä, kun on yt-neuvottelujen uhka. Sitä ei ehkä tosiaan se ensimmäisen vuoden opiskelija tajua. Taas tuli ad hominem ,mutta olenkin enemmän kiinnostunut ihmisistä, en niinkään argumentointiviheistäni.

 2. Kolumni (?) jäi vain perustelemattomaksi puhehelinäksi.

  Olisi ollut ehkä asiallista kysyä henkilökunnalta, haittaako heitä valtaus. Porthanian työntekijät olivat koko ajan yhteistyöhaluisia ja viesti oli, että tällainen toiminta kuuluu yliopistomaailmaan. Harvat luennot peruuntuivat valtauksen takia, mutta ainakin yksi luennoitsija on ilmoittanut että häntä tämä ei haitannut, vaan hän julkisesti tuki valtausta. Tekstissä työntekijät toimivat vain keppihevosena kirjoittajan mielipiteen pönkittämiselle, eikä heidän ääntään päästetä oikeasti kuuluviin.

  HYY kävi osoittamassa tukensa valtauksen asialle suuressa yleiskokouksessa tiistaina. Myös HYY:n jäseniä oli mukana valtauksessa.

  Kansalaisaktiivisuus on ilmeisesti kirjoittajalle vierasta? Miksi rauhanomainen mielenilmaus on kirjoittajalle niin vastenmielinen asia? Kun kirjoittaja ilmaisee, ettei usko mielenosoituksiin, tarkoittaako se että hän vastustaa mielenilmausoikeutta? Tämä kuulostaa huolestuttavalta. Historiassa monet asiat ovat muuttuneet kansalaisaktiivisuuden ansiosta. Sama ilmiö ei ole myöskään nykypäivänä vieras.

  Kirjoittaja ilmoittaa uskovansa vuoropuheluun ja vaihtoehtojen antamiseen: Millaisia vaihtoehtoja tai vuoropuhelua yliopistolle tai koko koulutusjärjestelmälle on tarjottu? Leikkaukset on vain ilmoitettu, niistä ei ole keskusteltu eikä vaihtoehtoja tarjottu.

  Tieteen ja sivistyksen täytyy olla riippumatonta ja itseisarvo. Niistä ei saa leikata. Tämä oli valtauksen viesti. Huolestuttavaa on, jollei edes tiedeyhteisön jäsen osaa tätä viestiä useista tiedotteista löytää. Tai sitten ei vain halua. Periaatteesta.

  • Minusta on toki hyvä kuulla, että valtaajien toiminta ei haitannut työntekijöitä. Toki edelleen ylityötuntien maksaminen vakseille ja muille tarkoittaa sitä, että yliopisto käyttää rahaa johonkin, mihin se ei ole budjetoinut ja näin ollen valtaus siis aiheutti joka tapauksessa ainakin ylimääräisiä kuluja yliopistolle muutenkin tiukentuvina taloudellisina aikoina. Samoin se, jos luentoja joudutaan siirtämään on ihan konkreettisesti tarpeetonta työtä tutkimuksen tekijöille ja opettajille. Sekin on pois tutkimuksesta ja opetuksesta, johon työntekijät muuten käyttäisivät työaikansa.

   On totta, että en haastatellut työntekijöitä, mutta kiistän kyllä heitä minään keppihevosenakaan käyttäneeni. Yritin vain asettua sellaisen ihmisen asemaan, joka joutuu tulemaan työpaikalleen ylimääräisiin vuoroihin sellaisena aikana, jolloin tulevat yt-neuvottelut painaa takaraivossa.

   Minusta HYY:n tehtävä on puolustaa opiskelijoiden oikeutta saada opetusta. Tällöin on ongelmallista, jos HYY tukee toimintaa, joka tosiasiassa hankaloittaa sitä. Totta kai Sipilän kaavailemat leikkaukset ovat pahempi uhka kuin pari peruuntuvaa luentoa, mutta valtauksen ongelmana onkin se, että sillä ei saada Sipilän leikkauksia peruttua. Ainoa konkreettinen vaikutus valtauksella on ollut tähän asti opiskelijoiden elämän hankaloittuminen (onneksi nyt kun Portsun valtaus on ohi, se jäi vähäiseksi), ylimääräinen työ vakseille ja budjetoimattomia kuluja tilojen ylläpidosta yliopistolle.

   Argumentti siitä, että HYY:n jäseniä osallistui valtaukseen, on kyllä ontuva, koska kaikki yliopiston opiskelijat ovat automaattisesti HYY:n jäseniä. Suurin osa HYY:nkin jäsenistä on kuitenkin käsittääkseni tullut yliopistoon opiskelemaan, ei larppaamaan.

   Kansalaisaktiivisuus ei ole minulle missään määrin vierasta. Olen varsin aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa. Osallistuin myös tänä syksynä Meillä on unelma -mielenilmaukseen ja kansalaispiknikiin maahanmuuton puolesta. Mutta en koe niitä suinkaan parhaana tapana saada jotakin asiaa eteenpäin, etenkään jos ei ole tarjota konkreettisia, laskelmiin ja faktoihin perustuvia vaihtoehtoja.

   On aikamoinen olkinukke väittää, että jos en itse pidä mielenilmauksista, vastustaisin oikeutta mielenilmaisuun.

   Tieteen itseisarvosta olen samaa mieltä. Samoin siitä, että tutkimuksesta ja koulutuksesta ei pidä leikata. Helsingin yliopistoon kohdistuvat leikkaukset ovat olleet tätäkin kohtuuttomammat. Tämän hallitusken ongelma on, ettei se perusta päätöksentekoaan tutkimukseen ja tietoon, vaan ideologisiin valintoihin, joiden nimissä koulutus ja tiede saavat nyt kärsiä.

   Yliopistoyhteisön sisältä on tullut hyviä kannanottoja leikkausten vahingollisuudesta. Esimerkiksi eri liittojen kannanotot tai vaikkapa Janne Saarikiven erinomainen fb-päivitys, jossa hän kävi läpi sitä, miksi Helsingin yliopisto pärjää jo nyt tieteellisesti älyttömän kovatasoisesti ja miten haitallisia nyt tehtävät leikkaukset ovat koko Suomen tieteelliselle kentälle. Tällaisia viestejä ei ole kuitenkaan tullut yhdeltäkään valtaajilta, vaan aito vuoropuhelu käydään muualla.

   Valtauksen sanoma tai päämäärä ei ole selvillä, eikä sillä saada koulutusleikkauksia torpattua, niin kauan kuin valtaus tarkoittaa vain hengailua ja leffojen katsomista. Olisi eri asia, jos valtauksesta lähtisi liikkeelle vaikkapa yleislakko opiskelijoiden keskuudessa. Toisaalta itseäni ei huvittaisi kostaa tutkijoille ja opettajille Sipilän pahoja tekoja. En myöskään näe Kolaa tässä suurimpana syyllisenä: vastuuntuntoinen johtaja tekee skenaarioiden mukaiset vaihtoehdot: yt-neuvottelut on parempi tapa varautua leikkauksiin kuin se, että jääräpäisesti pidettäisiin menetettävistä rahoista kiinni ja sitten huomattaisiin puolen vuoden päästä, ettei enää ole penniäkään jäljellä perusopetuksen järjestämiseen ja palkkoihin.

   • Eli suomeksi:

    1. Työntekijöille koituva harmi ja sen puolesta sureminen oli tuulesta temmattua. Työntekijöiden kantaa ei kysytty.

    2. ”Kansalaisaktivismi on ok, mutta ei tässä tapauksessa.” Koska:

    3. Kolmen miljardin koulutusleikkausten ohella pidät argumenttina mielenilmausta vastaan porthanian työntekijöiden mahdollisesti saamia ilta- ja ylityökorvauksia (voin vain kuvitella miltä sinusta tuntui STOP-mielenilmauksen ja siihen liittyvien kulujen näkökulmasta). Tähän sinulla on oikeus ja mahdollisesti rahaa on palkkoihin mennytkin, en tiedä.

    4. Syytät valtausta rehtori Kolan pitämisestä syyllisenä: tällaisesta ei ole tiedotettu tai valtauksessa päätetty, joten se ei kuulu liikkeen ideaan. Yliopistomaailman (ja koko koulutusjärjestelmän) käytäntöihin vaadittiin kolmikantaa, ei yt-neuvottelujen peruuntumista tai rehtorin irtisanoutumista. Nyt tarkkana.

    5. HYY:llä on muitakin tehtäviä kuin puolustaa mahdollisuutta saada opetusta. Tämän mahdollisesti tiesitkin (jollet, niin asiasta löytyy varmasti informaatiota). Kuitenkin juuri tämän keskeisen mainitsemasi tehtävän takia on HYY:ltä johdonmukaista, että se kävi ilmaisemassa tukensa valtauksen asialle suuressa yleiskokouksessa. Sitähän valtauskin puolusti, oikeutta koulutukseen.

    6. ”Tällaista viestiä ei ole tullut yhdeltäkään valtaajalta” Tunnetko kaikki valtaajat ja heidän ulosantinsa? Vai viittaatko siihen, ettei valtausliike ole julkaissut tutkimusta? Juku, onneksi sitä on olemassa myös muualla, riippumattomiltakin tahoilta.

    7. ”–mutta valtauksen ongelmana onkin se, että sillä ei saada Sipilän leikkauksia peruttua.” Sanoit ettei kansalaisaktiivisuus ole vierasta. Loppuiko ”Meillä on unelma” -mielenilmauksen lopputuloksena rasismi Suomesta? Avattiinko rajat kansalaispiknikin päätteeksi? Et varmaan oikeasti luule, että aktivismi toimii näin.

    Retoriikka, jonka mukaan kohta ”ei ole penniäkään”, valtaus on ”hengailua ja leffojen katsomista”, ” ja ”ei larppaamaan” kuulostaa enemmänkin Sipilän hallituksen propagandalta kuin asiakeskustelulta. Ei sillä että mielipidekirjoituksesi jälkeen olisin sellaista täydestä sydämestäni kehdannut odottaakaan.

    Veikkaan että hallitus vaikeuttaa huomattavasti enemmän opiskelijoiden elämää kuin valtaus. Tai en tiedä, ehkä PI:stä siirtyminen PII:een tuntuu jollekin suuremmalta taakalta. Mikä minä olen muiden kokemuksia spekuloimaan.

    • Tietysti työntekijöiden kantaa kysyttiin. Te kysyitte, tukeeko henkilökunta tempaustanne ja lähteekö mukaan lakkoon. Ei lähtenyt. Se siitä.

     Ja se väite, että tuolla ei olisi Kolaa vastustettu, oli ihan roskapuhetta. Alussa nimenomaan vaadittiin rehtorin eroa. Onneksi ymmärsitte kuinka lapsellisia ne vaatimukset olivat.

     • Jos valtauksen haluaa loppuvan, olisi yksi soitto virkavallalle riittänyt. Jos tukea ei kerta tullut, miksi soittoa ei heti tehty?

     • Älähän nyt Ville sekoita faktoja:
      Liikkeen kantoja ja toimintatapoja muodostettaessa Kolan vastustaminen on noussut esiin yhtenä vaihtoehtona. Samoin pohdittiin monia muitakin mahdollisuuksia. Tämä oli kuitenkin yksi niistä ehdotuksista, jotka eivät menneet läpi. Liikkeeseen kuuluu paljon ihmisiä eri taustoista, yksilöillä voi olla eri ajatuksia. Ne eivät edusta liikkeen ajatuksia. Ethän yleistä virheellisesti.

      Valtaus ei ole kysynyt työntekijöiltä, että mennäänkö lakkoon. Valtaus rohkaisee _kaikkia_ yleislakkoon.

      Ville, miksi haluat levittää virheellistä tietoa? Kukaan liikkeeseen kuuluva ei varmasti halua joutua syytetyksi asioista, joita ei kannata. Liikkeeseen kuuluminen tarkoittaa vain ja ainoastaan, että allekirjoittaa liikkeen yhteisesti päätetyt ja julkistetut tavoitteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *