Seurakuntavaalit ovat täällä! Marraskuussa jokainen yli 16-vuotias konfirmoitu kirkon jäsen saa äänestämällä vaikuttaa kirkon suuntaan. Jos olet äänioikeutettu, pyydän: äänestä seurakuntavaaleissa.
Äänestysprosentti 14,4% vuoden 2018 seurakuntavaaleissa oli surullisen alhainen. Reilu 10% äänioikeutetuista käyttää koko kirkon valtaa. Demokratia ei ole vahvaa vaan valta jakautuu suppeasti. Noidankehä yleisellä kiinnostavuudella ja harvainvallalla on vahva. Valta on harvoilla, päätöksenteko muuttuu pienen piirin valtapeliksi ja enemmistöä kirkon jäsenistä ei kiinnosta vaalit. Kun vaalit eivät kiinnosta enemmistöä, vallan piiri pienenee pienenemistään.
Seurakuntavaalit eivät ole maailman jännittävimmät tai mediaseksikkäimmät vaalit, mutta vaalien tulos vaikuttaa suurimman osan Suomessa elävien elämään ja arkeen. Vaaleissa valitut luottamushenkilöt päättävät seurakunnan taloudesta, tiloista, toiminnasta, välillisesti kirkolliskokouksesta sekä monissa seurakunnissa myös rekrytoinneista.
Seurakuntien toiminnan painopisteet, yhdenvertaisuus ja ympäristötoimet ovat pöydällä vaaleissa. Saavatko lapset ja nuoret käyttää seurakunnan tiloja harrastuksiin, partioon tai tapahtumiin? Tarjotaanko seurakunnan tilaisuuksissa vain vegaanisia ruokia? Voiko seurakunnan tiloja käyttää samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen?
Kirkon vaalijärjestelmä on monimutkainen. Seurakuntayhtymän alueella asuvilla on samanaikaisesti seurakuntaneuvoston (paikallisseurakunta) ja kirkkovaltuuston vaalit. Tärkeintä on ymmärtää, että äänestämällä vaaleissa vahvistat kirkon tulevaisuutta haluamaasi suuntaan. Karkeasti sanottuna äänestämättä jättäminen tarkoittaa äänen antamista vastakkaista ajattelutapaa edustavalle.
Tärkeät ja isot kysymykset nykyhetkestä sekä tulevaisuudesta ovat vaaleissa esillä. Käytä ääntäsi ja etsi arvojasi vastaava ehdokas seurakunnastasi. Rakennetaan demokraattisempaa kirkkoa äänestämällä.
Kirjoittaja on teologian fuksi, NAVI-ryhmän varapuheenjohtaja ja Policy-lehden päätoimittaja, joka ei olekaan vaalikelpoinen ehdokas. Kirjoittaja toivoo runsasta joukkoa vaaliuurnille ja menee myös itse innolla äänestämään!
Ilona Rantala on teologian ylioppilas ja valtiotieteiden kandidaatti. Vapaa-ajalla Ilonan voi löytää musisoimasta, järjestöaherruksen keskeltä tai kulttuuririennoista. Inspiraation sytyttää oikeudenmukaisemman maailman rakentaminen ja ihmisten tarinat.