Auta Ukrainan sodan uhreja

Suorien lahjoitusten (Unicef, Fida, Pelastakaa lapset ry, SPR, Kirkon Ulkomaanapu) lisäksi voit auttaa Helsingissä Ukrainan sodan uhreja esimerkiksi seuraavien tahojen kautta: 

Ukrainian Association in Finland

Facebook-sivuilla (www.facebook.com/ukrainian.association.in.finland) tiedotetaan keräyksistä, päivittäisistä mielenosoituksista. Sivulta löytyy avoin hakemus mitä voit tehdä ukranalaispakolaisten hyväksi, kuten tavara-lahjoitukset, kotouttaminen, psykologinen tuki, tai asunnon tarjoaminen.

Keräys ukrainalaisten hyväksi: 
Kattilahalli, Sörnaisten Rantatie 22, Helsinki.
Tarkista ajankohtaiset aukioloajat ja tavaratarpeet Facebook-sivuilta
Voit tuoda: Pattereita, taskulamppuja, makuupusseja, hygienia-tuotteita, ensiapu-pakkauksia, vöitä, kypäriä, varsikenkiä (40-46), radiopuhelimia, hanskoja, villasukkia, talvitakkeja. Jos haluat auttaa pakkaamisessa ja kuormien lastauksessa, soita: +358452751705 

Operaatio Toivo

Facebook-sivuilla tiedotetaan tulevista keräyksistä. 

Osoite sama kuin Ukrainian Associationilla: 
Kattilahalli, Sörnaisten Rantatie 22, Helsinki.
Lahjoita harkiten, mitä pyydetään. Puolan rajalle on kertymässä paljon lahjoitettuja vaatteita. Särkylääkkeillä, pattereilla, hygienia-tuotteilla on kova kysyntä.

Suomen Punainen Risti

Tee profiili Punaisen Ristin verkkosivuilla (oma.punainenristi.fi). Helsingin alueella toimii useita erilaisia vapaaehtoisryhmiä, joita voit selata kirjautuneena. Kouluttautuminen kannattaa, sillä kaikki kokemus auttaa sinua tietämään millaiseen tehtävään voisit erikoistua. SPR välittää vapaaehtoisiaan myös vastaanottokeskuksiin. Erityisesti venäjää tai ukrainaa osaavia tarvittaisiin tervehtimään, keskustelemaan ja auttamaan asiakirjojen täyttämisessä. 

Yksi helpoimmista tavoista auttaa on lipaskeräys. Tee profiili ja hae sivulta lähin lipaskeräys. Punaisen Ristin lipaskeräyksiä järjestetään eri puolilla Helsinkiä. SPR:n lipaskerääjänä ihmiset lähestyvät mielellään sinua, ei juuri tarvitse “feissaroida”. Käteisvaihtoehdon lisäksi lahjoittajia varten on MobilePay numero. Pyydä tuttuja tai ystäviä mukaan, voitte liikkua yhdessä. Keskustassa kerää parissa tunnissa huomattavasti isomman summan, kuin opiskelijalla yleensä on yksin varaa lahjoittaa.

Suomen Pakolaisapu

Täytä Pakolaisavun verkkosivuilla (www.pakolaisapu.fi/vapaaehtoistyo) hakemus millaiseen vapaaehtoistyöhön voisit erikoistua. Pakolaisapu järjestää esimerkiksi kotimajoitusta Ukrainalaisille pakolaisille, kuljetuksia Ukrainasta Suomeen ja avustaa Suomeen päässeitä pakolaisia.

Pakolaisapu järjestää infotilaisuuksia etänä toiminnastaan. Tarkista ajankohdat ja ilmoittaudu verkkosivuilla.

Kotimajoitusverkosto ja Maahanmuuttovirasto

Kotimajoitusverkoston sivulle (www.kotimajoitusverkosto.fi/majoita) on koottu perustietoa turvapaikanhakijoiden majoittamisesta. 

Verkkosivuilta voi ladata lyhyen pdf-oppaan. Sivustoa kannattaa suositella myös tutuille ja ystäville, jotka edes harkitsevat pakolaisten majoittamista. 

Maahanmuuttoviraston sivuilta löytyy myös tietoa turvapaikanhakijoista, erityisesti lupa- ja oikeusasioita (www.migri.fi/majoittuminen-yksityismajoitukseen). Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia saapuvat Ukrainalaiset voivat tällä hetkellä oleskella maassa viisumivapaasti tai jättää turvapaikkahakemuksen. 

FBK Anti-Corruption Foundation

Tutustu Venäjän ainoaan korruption vastaiseen yhdistykseen (www.fbk.info). Tilaa vangitun oppositio-poliitikko Alexey Navalnyn YouTube-kanava. Kanavalla Navalnyn tiimi julkaisee hänen puolestaan myös englanniksi tekstitettyjä videoita Venäjän poliittisesta tilanteesta joka viikko. Tukemalla venäläisen opposition toimintaa, tuet sodan loppumista Ukrainassa.

Tavalliset venäläiset tarvitsevat uskottavan vaihtoehdon nykyiselle hallinnolle, vaihtoehdon joka ei sorra omaa väestöään ja käynnistä toistuvasti sotia sisäpoliittisten ongelmiensa peittämiseksi.

Toimittaja & kuvittaja | Artikkelit